Бизнес кварталите в Ню Йорк търсят бъдеще
"Голямо мнозинство казват, че биха предпочели хибридна система - два три дни работа от вкъщи и два-три дни в офиса"
Пустеещи витрини, затворени ресторанти, офис кули, които пустеят: след 10 месеца на пандемия, която превърна емблематичните бизнесцентрове в Ню Йорк в квартали фантоми, компаниите се питат как да накарат служителите си отново да се върнат.
"Ако те не се върнат, ние сме загубени", казва пред АФП Кенет Макклър, вицепрезидент на Hospitality Holdings, чийто ресторант в квартала Мидтаун е сред онези, в които финансистите идваха преди, за да обсъждат сделки по обяд или да изпият по чаша в края на деня.
Неговата група вече е затворила шест ресторанта и барове в Манхатън, два от които завинаги. Те са доказателство за заплахата, която е надвиснала над тези квартали, синоними за динамиката на американската икономика и също толкова типични за Ню Йорк, колкото и жълтите таксита или театъра на Бродуей.
"Клиенти, които се виждаха три, четири, пет пъти седмично, изчезнаха напълно" от март миналата година, когато Ню Йорк бе обхванат от първата вълна на пандемията. Над 26 000 души починаха от вируса в икономическата столица на САЩ, откакто той вирусът върлува.
Според Kastle Systems, компания, специализирана в гарантирането на сигурността на офиси, само 14% от над един милион нюйоркски служители са работели от офисите си в средата на януари, застрашавайки безчет доставчици на закуски и магазини в Мидтаун и Улострийт.
Приятелство и творчество
С появата на ваксините срещу Covid обаче компаниите започнаха да търсят начини да насърчат служителите си да се върнат в офисите.
Близо 80% от анкетираните служители в допитване, направено този месец от PricewaterhouseCoopers (PwC), възприемат работата от разстояние като нещо добро. Само че 87% са посочили, че е важно все пак да работят от офиса си в екип и да завързват връзки - аспекти на работата, за които видеоконференция е много по-малко ефективна.
"Да съм там, да видя колегите си, да изляза от дома, това ми вдъхва добро настроение за цялата седмица", казва Джесика Лапин по време на интервю от офиса й на асоциацията Alliance for Downtown New York, която тя ръководи.
И все пак малцина са служителите, които биха искали да работят отново от понеделник до петък и от сутрин до вечер, както са правели преди пандемията.
"Голямо мнозинство казват, че биха предпочели хибридна система - два три дни работа от вкъщи и два-три дни в офиса", казва Денис Салгар, съавтор на изследването на PwC.
Специалистите от сектора са на мнение, че компании ще трябва да променят коренно работните пространства: те не би трябвало да бъдат преди всичко място, на което човек да седне пред компютъра или да води разговори по телефона, а да подпомага приятелството и творчеството.
Подобрен декор, зали за срещи за събирания, които са по-просторни и могат да бъдат променяни лесно и бързо, тераси или външни пространства, за да могат хората да си побъбрят, общи офиси, които могат да се наемат в определени часове. . . Пространството трябва да бъде "като театър с различни декори за различни сцени", казва Дейвид Смит, съавтор на изследване за бъдещето на работните места на Cushman & Wakefield, един от гигантите в сектора на недвижимите търговски имоти.
Бъдещите офиси биха могли освен това да включват спортни зали, кафенета, перални или други услуги, които правят рентабилно идването на работното място, като се ускори вече очертавалата се тенденция преди пандемията.
Ново бъдеще?
И макар техните служители засега да работят основно дистанционно, няколко големи компании придобиха от началото на пандемията значителни офис пространства. Това навежда на мисълта, че те продължават да залагат на този начин на работа и в бъдеще, въпреки несигурността около пандемията.
През август Facebook нае 68 000 кв. метра офиси в Мидтаун, а Google потвърдил пред АФП, че е напът да разшири своя "кампус" в квартала Челси.
Greenberg Traurig, адвокатска кантора, за която работят 400 души в Ню Йорк, се готви да се настани през 2021-а в нова офис кула в самия център на Мидтаун, каза вицепрезидентът й Робърт Айвънхоу.
Кантората вече е монтирала безконтактни кранчета за вода, диспенсъри за дезинфектанти, осигурила е раздалечени работни места и подобрена вентилационна система за служителите си, които работят в офисите по ротационна система, обясни той.
От януари заработи нова зала за пътниците на "Пен стейшън", през която преминаваха милиони жители на предградията преди пандемията. Открита от губернатора Андрю Куомо след инвестиции от 1,6 милиарда долара, тя е израз на надеждите на местните власти да видят Мидтаун да се възражда.
Някои възприемат сегашния период като насърчаване тези квартали да бъдат преосмислени, за да станат "по-зелени" и по-използваеми. Още повече, че терасите на ресторантите, които бяха толкова малко в Ню Йорк преди пандемията, са обречени да останат постоянни.
"Очевидно това е удобен случай за всички да помислят за ново бъдеще", казва Алфред Серюло, президент на Grand Central Partnership, сдружение на компаниите от Мидтаун.
Превод от френски: Румена Вълчева, БТА