Асоциацията на заведенията ще настоява за определянето на единен вечерен час за затварянето на обектите в цялата страна. От организацията заявиха, че ще преговарят със здравния министър, след като колегите им от бранша излизат на протест в Габрово.

Местните заповеди, с които бе ограничено работното време на заведенията и ресторантите в страната създава напрежение сред бранша заради различната продължителност в отделните градове, обяви председателят на асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

"Едни градове са до 23,30, едни до 21, други до 22, не може така. Трябва да има единна заповед за всички - 23,30 часа е нормално време и за ресторанти и за кафета, за да можете вие да вечеряте спокойно и все пак да се поддържа някакъв вид бизнес", каза Алибегов пред БНР.

Хотелиери, ресторантьори, музиканти и артисти излизат на протест в Габрово заради вечерния час за работа на заведенията, който е до 22.30 ч., а не както в останалите градове - до 23.30 часа.

"Този един час е фатален. До протеста се стигна, защото от РЗИ отказаха да обсъдим въпроса. Имаше дори обидни реплики от тяхна страна", обясниха недоволните в ефира на NOVA.

"Обвиняват ни, че не сме направили проучване къде са огнищата. Държа да отбележа, че това не е така. Наложихме тази мярка, защото рязко се увеличи броят на заразените. Когато всичко беше затворено, заболяемостта беше ниска", каза директорът на РЗИ Николай Пенчоков.

От асоциацията на заведенията коментираха и намеренията на правителството да подкрепи работещите в бранша отново по настояване на национално представените организации на заведенията, които поискаха обезщетения за работниците и служителите си в размер на 80 процента от възнагражденията по трудов договор.

Помощта не е достатъчна, но е частично решение, обяви Алибегов.

"Ние искахме 80 процента от трудовия договор и държавата може да направи 80 процента от минималната работна заплата. Има голяма разлика, нали, но зависи кой на колко се е осигурявал, но все пак е някаква стъпка и някаква помощ".