Подкрепа от държавата и съответните общини за всички служители, които са лишени от правото на труд, вследствие на заповед за затваряне на нощните заведения ще искат организациите в бранша. Това решение бе взето на национално събрание организирано от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България. Това съобщиха организаторите.

На събранието са присъствали над 150 представители на повече от 400 клуба.

Искането ще бъде за всички служители, назначени на трудови договори и самоосигуряващите се да се изплатят 80% от заплатите плюс осигуровките за периода, в който бизнесът е затворен. Ще бъде поискано същата мярка да важи и за персонала, който работи в съответното заведение от съпътстващите браншове - например охрана, чистачи и др.

"За нас в този труден момент е много важно да се помогне на служителите ни. Това са хора, на които ние разчитаме и които са изключително важни за нас. Собствениците на заведения са готови да поемат първата вълна на затварянето. Но персоналът ни трябва да бъде подпомогнат. Браншът взе това решение единодушно и застана зад него", категорични са от БАЗ и СЗБ.

"Това нещо (финансовите искания) включва и външните фирми, като фирми за охрана, диджеи, музиканти, танцьори и т.н., които работят в тези същите заведения, т.е. - те остават без работа, каза за БНР председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов.

"Като очакваме отговор кога и как ще се случи това нещо, като тука става въпрос да се преведат пари директно на работниците по техните сметки, без по никакъв начин да минават през фирми, да се гледат документи на фирми и т.н.

Значи, затворен ли е обектът, всички хора, които са работели в този обект, доказва се, вижда се кой е бил там на трудов договор, кой има договори за охрана и т.н. Получават си парите по техните лични сметки", коментира Емил Коларов.

На следваща среща, насрочена за 5 ноември, представителите на бранша ще обсъдят поведението на властта и начина, по който държавата реагира на поставените искания, преди да се предприемат нови мерки.

Междувременно с нова заповед (излязла след срещата на Сдружението на заведенията) министърът на здравеопазването уточнява забраните:

  • Преустановяват се посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощен барове, клубове и др. подобни нощни заведения за развлечения на закрито.
  • Заведенията за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на нощните заведения) трябва да осигурят дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси. Не се допускат повече от 6 души на маса.