Собствениците на нощни заведения ще настояват държавата да им изплати финансови компенсации за претърпените загуби. Това обяви пред БНТ Лъчезар Захариев, съпредседател на Сдружението на заведенията в България. Той уточни, че на национална среща утре членове на организацията ще обсъждат, какво конкретно ще поискат от властите, като не изключи да се стигне и до протести.

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България излязоха с остра декларация срещу твърдението, че 41,88% от тестовете, направени в нощните заведения са положителни.

"Категорично възразяваме срещу тази откровена манипулация, използвана в момента за аргументиране затварянето на нощните заведения по решение на отделни кметове и регионални щабове", заявяват от браншовите сдружения.

Според позицията им засилените проверки през последните дни доказват, че съществени и масови нарушения не са констатирани. Доказателство за това според тях е факта, че от 3000 проверки в търговски обекти били констатирани само 10 нарушения.

"Недоумяваме целенасочените опити за демонизиране на развлекателния бранш. От началото на пандемията демонстрираме отговорност и правим всичко възможно за осигуряване на безопасна среда и спазване на всички мерки. Нещо повече - ние сами предлагаме нови и нови мерки, за да запазим здравето на хората и препитанието на служителите си", се казва още декларацията.

В позицията е подчертано, че бизнесът търпи огромни ограничения и загуби, за да запази работни места и да спаси инвестициите си.

"Заявяваме готовност да защитаваме служителите си с всички позволени от закона средства, включително колективни искове, искове за дискриминация, искове за нанесени щети и пропуснати ползи", предупреждават от бранша.