Защо нощните клубове се оказаха най-големите огнища за разпространение на заразата, след като по официални данни едва за 49 души е доказано, че са се заразили на такова място? Това попита в сутрешния блок "Денят започва" на БНТ Лъчезар Захариев - съпредседател на Сдружението на заведенията в България.

Захариев цитира данни, според които нощните клубове са на 10-о място по разпространение на COVID-19. Захариев обясни, че в последните дни са били направени санитарни проверки и не е имало никакви забележки, а изведнъж се е оказало наложително да се затворят именно нощните клубове.

Освен това, по думите на Захариев, през цялото време в тези заведения се спазват стриктно протиепидемичните мерки - персоналът е с маски, извършва се щателна дезинфекция навсякъде. А що се отнася до струпването на хора отвън, пред заведенията, това не е от юрисдикцията на техните управители. От сдружението настояват да получат изчерпателна обосновка за затварянето на нощните заведения.

Ограничения и затваряне: къде и докога (към 26 октомври)

От 23 октомври е в сила заповед на министъра на здравеопазването за ограничение на капацитета: посещенията в дискотеки, пиано барове, клубове и в други нощни заведения се допускат при заетост на местата не повече от един човек на 2 кв. метра от нетната търговска площ на обекта. Някои области фиксираха по-силно ограничение: не е повече от един човек на два и половина квадратни метра.

На 24 октомври Българският лекарски съюз призова за затваряне и спиране на посещенията в нощни заведения и дискотеки.

С решение на Софийския оперативен щаб за овладяване на заразата с коронавирус временно - 25 октомври до 8 ноември, се затварят нощните заведения в София - барове, клубове и дискотеки. 

От 25 октомври за 14 дни се преустановяват посещенията в дискотеки и пиано барове на територията на област Благоевград с решение на областния оперативен щаб.

От 24 октомври до 16 ноември се преустановяват посещенията в дискотеки, нощни барове и клубове и в други нощни заведения за развлечения на закрито и в Шуменско с решение на Областния кризисен щаб.

В нощните шумни, с много и високо пусната музика, заведения се говори на висок глас, вика се, за да се чуят хората един друг и това е висок рисков фактор за зараза. Това обясни по БНР вчера проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. "Обикновено заразяванията стават на сватби, кръщенета, събиране на много хора на закрито и при високи децибели на радостта, когато се говори на високо и се пее на ухо... Следващата седмица очаквам увеличаване на случаите", отбеляза проф. Кантарджиев.