Цените на колите втора употреба, на самолетните билети и дори на мебелите са скочили в САЩ през април. Значително по-високата от очакваната инфлация може да усложни задачата на президента Джо Байдън, който иска да бъдат приети мащабни инвестиционни планове, информира Франс прес.

От 13 години цените не са се увеличавали толкова на годишна база: +4 процента през април спрямо същия месец на миналата година, според индекса на потребителските цени (CPI), публикуван вчера от министерство на труда.

Преди година спадът в търсенето под влияние на първите ограничителни мерки за Ковид-19 доведе до понижение на цените, което създава несъразмерен ефект на сравнение. Освен това инфлацията се ускорява ежемесечно (+0,8 процента спрямо март).

Една от причините за това е нормализирането на цените в някои сектори, тежко засегнати от пандемията, смятат икономическите съветници на Белия дом. Те дават за пример цените на билетите за самолет, които са нараснали с 10,2 процента месечно, но остават далеч под предпандемичното си равнище.

Към това се прибавя и фактът, че американците, доста от които вече са ваксинирани, "отварят" по-широко портфейлите си, напълнени с помощите от последния план за възстановяване на правителството, приет през март.

В същото време промишлеността се сблъсква в световен план с големи трудности при снабдяването, което покачва цените от производството до доставката.

Републиканците биха могли да използват този аргумент, за да се противопоставят с двойно по-голяма сила на инвестиционните планове на Джо Байдън, смятат анализаторите.

Американският президент всъщност представи два различни плана: първият за американските семейства за 1,8 трилиона долара за 10 години, а вторият - за инфраструктурни проекти за 2 трилиона долара за осем години.

Ако инфлацията продължи да нараства дълго, това би могло да насърчи Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) да увеличи лихвата по-бързо от предвиденото. Това е лоша новина за Джо Байдън, който смята да финансира част от плановете си от дълга, чиято стойност в такъв случай ще е по-висока.

Президентът на УФР Джероум Пауел нееднократно заяви, че не е време да се мисли за това, за да не се пречи на възстановяването на икономиката.

Както представителите на мощната финансова институция, така и редица икономисти смятат, че инфлацията ще е само временна.

"Изненадан съм. Тези цифри надвишават това, което очаквах и прогнозите на анализаторите", призна вицепрезидентът на УФР Ричард Кларида на виртуална конференция.

Очакванията са инфлацията да се стабилизира от 2022 година около дългосрочната цел от 2 процента, поставена от УФР. Много компании увеличават цените или предвиждат да го направят в краткосрочен план.

Уърлпул (Whirlpool) например ще повиши цените на домакинските уреди с от 5 до 12 процента, а Кока-Кола (Coca-Cola) ще приложи по-мек подход, предлагайки по-малки кенове, но продавани на същата цена.

Колкото повече нарастват заплатите в САЩ, толкова повече компаниите използват този лост, за да привличат или задържат служителите си, изкушени от щедрите помощи за безработица.

Цените на употребяваните автомобили нараснаха значително през април, регистрирайки спрямо март най-голямото си увеличение в исторически план. Това е една трета от месечната инфлация.

Американците, които вече привикнаха към дистанционната работа, все повече се отдалечават от центровете на градовете, поради което нараства необходимостта да купят едно или няколко превозни средства. Това се случва на фона на недостига на електронни чипове, който забавя значително производството на нови автомобили.

Източник: БТА