Американското министерство на търговията съобщи, че над 460 компании са изразили интерес да участват в програмата за субсидиране на полупроводниковия сектор, която Белият дом осигурява, за да се опита да повиши конкурентоспособността на САЩ, отговаряйки на китайските технологични и научни усилия в областта, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Днес се отбелязва една година от подписването на знаковото законодателство "Чипове за Америка" (Chips for America) от президента Джо Байдън. То предоставя 52,7 милиарда долара под формата на субсидии за производство на полупроводници в САЩ, както и за изследвания и развитие на работната сила в сектора.

Байдън посочи в изявление, че компаниите са обявили инвестиции за 166 милиарда долара в производството на полупроводници и електроника през последната година, добавяйки, че законът ще "направи Америка отново лидер в производството на полупроводници и по-малко зависима от други страни за нашата електроника или вериги за доставка на чиста енергия".

Министерството на търговията започна да приема заявления през юни за програмата за субсидиране на стойност 39 милиарда долара за производство на полупроводници в САЩ, както и на оборудване и материали за производство на чипове. Все още не са обявени конкретни суми за отделните компании.

"Ние най-накрая правим инвестициите, които отдавна са закъснели, за да гарантираме нашата икономическа и национална сигурност", каза министърът на търговията Джина Раймондо, добавяйки, че "трябва да действаме бързо, но е по-важно да го направим по правилния начин.

"Ние сме в активен диалог с кандидатите и очакваме да обявим голям напредък през следващите месеци", съобщи високопоставен служител на Министерството на търговията.

Законът за чиповете също така включва 25 процента инвестиционен данъчен кредит за изграждане на заводи за чипове, мярка, която се оценява на 24 милиарда долара.

Министерството на търговията прекара последната година в изграждане на екип от повече от 140 души и определяне на правила за приемане и оценка на кандидатстващите за субсидии фирми.

Министерството също така се стреми да гарантира, че Китай няма да се възползва от американското финансиране и изисква от компаниите, които искат да получат субсидиите, да осигурят достъп до висококачествени детски грижи и да споделят всички свръхпечалби, които генерират.

По-рано властите съобщиха, че отпуснатите директни финансови средства се очаква да бъдат от 5 до 15 процента от капиталовите разходи на конкретния проект, а общата сума на отпуснатите средства обикновено не надвишава 35 процента от капиталовите разходи за проекта.