Заплатите в предприятия с повече от 100 души персонал ще се изплащат само по банков път. Това реши парламентът с приемане на промените в Закона за ограничаване на плащанията в брой, които се правят чрез ПЗР на законопроекта за държавния бюджет за 2023 г.. "За" гласуваха 125 депутати, 42 бяга "против", 16 - "въздържал се".

Текстовете подкрепиха от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. "Възраждане" и "Има такъв народ" гласуваха "против", а от "БСП за България" се въздържаха.

Първоначално се предлагаше плащанията на трудовите възнаграждения да се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка в предприятия с над 50 работещи, но този текст не беше подкрепен от бюджетната комисия. В пленарната зала, по предложение на Венко Сабрутев (ПП-ДБ), беше прието тази мярка да важи за работодатели с повече от 100 наети лица.

Главните възражения по време на двучасовите дебати по регламента бяха две: таксите ще увеличат и без това големите печалби на банките; в много от населените места няма банкомати, от които получилите заплати да могат да ги теглят.

От задължението за плащане по банков път са освободени малките фирми и еднодневните трудови договори в селското стопанство.

Прагът, при който трябва да се плаща дивидент по банков път, ще бъде 1000 лева, приеха още депутатите по предложение на Мартин Димитров (ПП-ДБ). Първоначално Министерството на финансите предлагаше този праг да е 500 лева.

БСП призова министъра на финансите да се направи и следващото усилие и да отпаднат банковите такси, които хората ще са принудени да плащат при теглене на заплатите си. В момента така представено това предложение е в полза на банките, в никакъв случай не и в полза на работещите, коментираха депутати от левицата.

Министърът на финансите Асен Василев увери, че се прави всичко възможно тази мярка наистина да е за изсветляване, а не да тежи на българските работници, особено на тези, които са на много малки заплати. Има излязла декларация на Асоциацията на банките, че членовете ѝ ще направят базисната банкова сметка да е без такса и да може да се тегли до размера на минималната работна заплата също без такса, посочи той. Говорихме и с "Борика" във всички пощенски клонове да се инсталират терминали, на които да може да се тегли също без такса, така че точно в малките населени места един път да има достъп до терминали, втори път - тези тегления да са без такси, добави Василев.

Дайте да го запишем, защото днес банките обещали, утре няма гаранции, че ще го изпълнят, призова лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Министърът на финансите обясни, че при превода на заплатата няма да бъде удържана такса, но за да бъдат освободени работещите от такси за обслужване и теглене на собствен банкомат - (банкомат на банката, която е издала картата), трябва да се приемат още текстове, които в момента се подготвят.