Международният валутен фонд (МВФ) отхвърли вчера искането за помощ от 5 милиарда долара, отправено от президента на Венецуела Николас Мадуро, предаде "Франс прес".

Мадуро поиска тези пари с мотива страната да води борба с пандемията от новия коронавирус, допълва агенцията.

За жалост Фондът не е в състояние да отговори на това искане, заяви говорител на МВФ.

Решението на МВФ се основа на факта, че няма ясно признаване от международната общност на властта във Венецуела, поясни този говорител.

Според Мадуро, който редовно ругае МВФ, с исканите пари страната ще има възможност значително да укрепи системите си за установяване на заразени и лечението им.

Засега във Венецуела има 36 потвърдени случая на новия кронавирус.

С кризата, която преживява страната с най-големите доказани петролни запаси в света, здравната система е поставена на колене. Болниците са остарели, зле оборудвани и в някои случаи самите те нездравословни.

 

Отношенията между Венецуела и МВФ, чиято централа се намира във Вашингтон, са най-малкото сложни. Няколко пъти Мадуро е критикувал "неолибералния модел", който МВФ, по думите му, се опитва да наложи на Латинска Америка.

Последната помощ на МВФ за Венецуела е от 2001 година, а последното посещение на на техническа комисия на Фонда - от 2004 година.