Световната банка заяви, че е готова да отпусне до 160 милиарда долара в следващите 15 месеца. С тези средства тя цели да помогне на страните да посрещнат нуждите си в сферата на здравеопазването и да се възстановят икономически, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

Бордът на директорите й е одобрил отпускането на 1,9 милиарда долара за 25 страни и работи по проекти за отпускането на помощи за още 40.

"Борим се да увеличим капацитета на развиващите се страни да реагират на пандемията от Ковид-19 и да скъсим периода за икономическо и социално възстановяване", каза в комюнике президентът на институцията Дейвид Малпас.

В началото на март Световната банка обяви, че спешно отпуска 12 милиарда долара, за да се помогне на държавите да вземат ефикасни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса и за смекчаване на икономическите последици. Тогава Дейвид Малпас обяви, че средствата ще отидат за подпомагане на развиващите се страни, които да укрепят здравните си системи, включително да разширят достъпа до медицински услуги.