Международният валутен фонд (МВФ) предупреждава, че е възможно 2020-а да бъде белязана от тежка рецесия "поне толкова лоша, колкото при световната финансова криза или още по-лоша". Прогнозите са възстановяване да настъпи догодина, предаде ДПА.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева отправи предупреждението след телефонна конференция с финансовите министри и централните банкери от Г-20.

"Икономическите последици са и ще бъдат тежки, но колкото по-бързо вирусът бъде спрян, толкова по-бързо и силно ще бъде възстановяването", подчерта тя.

Развитите икономики като цяло са в по-добра позиция да отговорят на кризата, допълни Георгиева. Същевременно много страни с нововъзникващи пазари и държави с ниски доходи се сблъскват със значителни предизвикателства, като вече се наблюдава изтичане на капитал от по-бедните страни, допълни шефката на МВФ.

Фондът ще засили помощта за страните в нужда и същевременно призовава централните банки да създадат допълнителни суап линии, за да се предотврати криза с ликвидността на нововъзникващите пазари и в по-бедните икономики.

Много от най-богатите страни в света вече установиха суап линии, включително с Управлението за федерален резерв на САЩ.

Стивън Мнучин: Готови сме за съвместни действия

Финансовите министри и централните банкери от Г-20 имат разбирането и готовността да координират действията си, чиято цел е да се намери решение на кризата, предизвикана от разпространението на новия коронавирус. Това заяви днес в ефира на телевизионния канал Фокс нюз министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин.

Преди това изявление Мнучин участва в телеконферентна среща с колегите си от Г-20.

Добрата новина е, че централните банкери и финансовите министри от Г-20 проявяват голямо разбиране за необходимостта всички ние да предприемем действия в подкрепа на нашите икономики и да координираме усилията си на световно равнище, подчерта Мнучин.

Независимо дали става дума за Г-20 или за Г-7, ние действаме в тясно взаимодействие със Световната банка и Международния валутен фонд. Това са общи усилия, чиято цел е вирусът да бъде овладян и да се гарантира икономическа помощ, допълни финансовият министър на САЩ.