Нагласите на инвеститорите за перспективите пред икономическото развитие на страните от еврозоната са все по-негативни през месец юни на фона на песимистичните очаквания за състоянието на икономиката на Германия, показват данните от ново проучване, публикувани днес и цитирани от Ройтерс и БТА.

Индексът на компанията за икономически проучвания и анализи "Сентикс" (Sentix), който измерва очакванията сред инвеститорите в 20-те държави от еврозоната за развитието на икономика й, намалява до -17 пункта през юни при -13,1 пункта през май.

Показателят, който отразява мнението на инвеститорите за настоящото състояние на икономиката, се понижава до -15,8 пункта при -7 пункта през предходния период.

До април включително доверието на инвеститорите в еврозоната се подобряваше шест поредни месеца макар в отрицателна територия. Причина за това тогава от "Сентикс" определиха понижените опасения за цените на енергоносителите.

Индексът на инвеститорското доверие нарасна (през април) повече от очакваното до -8,7 през април от -11,1 пункта през март, като анализаторите очакваха по умерен ръст до -9,9.

През месец май обаче инвеститорското доверие в еврозоната спадна изненадващо (до -13,1 пункта) спрямо април (-8,7 пункта). Инвеститорите във валутния съюз показаха разочарование от инфлацията и опасенията за цените на енергията, съобщи миналия месец "Сентикс".

"Германия продължава да е най-проблемното дете сред страните от еврозоната", отбелязват в последното си изследване анализаторите.

Най-новите данни повдигат въпроса дали еврозоната вече не е в рецесия, допълва компанията за икономически проучвания и анализи.

Икономиката на Германия е навлязла в рецесия на фона на понижаване на потреблението от страна на домакинствата в условията на висока инфлация, показват предварителни статистически данни, публикувани миналия месец.