Различията между ЕС и Великобритания в областта на рибарството, държавната помощ и решаването на бъдещи спорове продължават в преговорите за търговско споразумение, съобщи днес дипломат от ЕС, цитиран от Ройтерс.

Предавайки съдържанието на доклад, предоставен на посланиците на страните членки от ЕС от главния преговарящ на блока Мишел Барние за напредъка в преговорите за търговското споразумение, дипломатът посочи, че "картината не е особено светла".

Различията продължават по трите будещи спорове теми, каза дипломатът.

Представител на ЕС каза, че Барние ще говори днес с някои от министрите за риболова на страни от блока, за да обсъдят шансовете за успех на търговските преговори.

Франция, Германия, Дания, Испания, Белгия, Ирландия и Нидерландия вероятно ще се включат в срещата.

Мишел Барние съобщи, че вече не е под карантина и ще пътува по-късно днес за Лондон, за да продължи преговорите по споразумението.

Остават по-малко от 40 дни до 31 декември, когато приключва преходният период на Брекзита, след който Великобритания, която официално напусна ЕС на 31 януари, престава да прилага европейските норми.

Без търговско споразумение между Лондон и Брюксел има риск от нов икономически шок, който би се прибавил към този от епидемията от новия коронавирус. Двете страни трябва да постигнат споразумение достатъчно рано преди края на годината, за да има време то да бъде ратифицирано от британския парламент и от Европейския парламент, отбеляза АФП.

Миналата седмица председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен каза, че има напредък в преговорите, но отбеляза, че засега се запазват споровете за пазарната равнопоставеност на дружествата и особено за държавната помощ.

Говорител на Европейската комисия заяви преди дни, че не е възможно преходният срок до пълното оттегляне на Великобритания от ЕС да бъде удължен след 31 декември тази година.