Великобритания и Европейският съюз постигнаха реален напредък в търговските преговори за Брекзит и е възможна сделка. Ако обаче блокът не постигне споразумение, Великобритания ще напусне без сделка. Това заяви днес британският министър на международната търговия Елизабет (Лиз) Тръс, цитирана от Ройтерс.

"Водим интензивни преговори с ЕС - постигнахме реален напредък", каза Тръс. "Но ако ЕС не е готов да сключи сделка, която позволява на Обединеното кралство да запази суверенитета си, то тогава ще преминем към условия по модела с Австралия и мисля, че това е напълно разумно", уточни Тръс.

Какъв е проблемът - рибата

След известен напредък по отношение на гаранциите за конкуренция, включително правилата за държавна помощ, най-трудният въпрос остава рибата: Премиерът Борис Джонсън настоява страната му да си върне контрола върху британските води, докато ЕС иска достъп до риболовните ресурси там.

Много френски и други съдове в момента ловят риба в богатите води на Великобритания, които ще станат недостъпни за тях при Брекзит без сделка.

Запитан дали ще има сделка, финансовият министър на Великобритания Стивън Баркли каза, че се надява да има, но риболовът е ключов проблем.

"Сделката трябва да отразява факта, че напускаме ЕС, ще си върнем контрола върху риболова", каза той пред "Скай" (Sky).

На брифинг с дипломати в Брюксел в сряда главният преговарящ на ЕС Мишел Барние каза, че се притеснява само за рибата - това заяви един от участниците в срещата при затворени врата. "Рибата е това, с което трябва да се справим. Останалите елементи изглеждат изпълними, горе-долу", каза дипломатът, цитиран от Ройтерс.

Великобритания предложи миналия месец след 2021 г. да увеличи улова си постепенно, а не изведнъж.

Остават обаче разногласията за точния размер на окончателните британски квоти.

А какъв е проблемът с рибата

Макар че риболовът е допринесъл само с 0,03% за британската икономическа продукция през 2019 г., той е емоционална тема, тъй като много привърженици на Брекзит го виждат като символ на възстановения суверенитет, който напускането на ЕС трябва да донесе. В комбинация с преработката на риба и морски продукти (миди), секторът представлява 0,1% от БВП на Обединеното кралство.

За френските рибари британските води са от решаващо значение и блокирането им би създало проблеми на френския президент Еманюел Макрон.

Ще се даде ли френският президент

Една четвърт от френския улов в североизточната част на Атлантическия океан е в британски води, според доклад на френския парламент. Франция има общо 20 000 рибари и още 10 000 работни места в преработката на риба. Средно за периода 2011-2015 г. в британски води са били уловени около 98 000 тона риба на стойност 171 млн. евро. 

Но Франция подготвя рибарския си сектор за по-малък улов след Брекзит, посочи източник от бранша, което дава сигнал, че президентът Еманюел Макрон подготвя деликатен компромис в помощ на постигането на сделка за Брекзит, предаде Ройтерс.

Макрон публично заема твърда позиция по въпроса с рибарството. Според президента, Франция не би приела споразумение за Брекзит, което да принася в жертва френските рибари. Той отхвърли искането на Лондон за годишно договаряне на риболовните квоти в британски води.

Давайки първи сигнал за смекчаване на позицията на Париж обаче, държавният глава каза след срещата на върха на ЕС миналата седмица, че след края на годината френската промишленост няма да бъде в същата позиция. Неофициално правителството е било по-откровено, заявявайки на влиятелния риболовен бранш да се готви за последиците от Брекзит, според източници.

Френските власти вече са попитали сектора какви отстъпки биха били приемливи за него.

И сега накъде?

Остават разногласията за точния размер на окончателните британски квоти. Европейски страни със силен риболовен отрасъл като Германия и Ирландия подкрепят Франция. Решаващ е гласът на Макрон, който ще се бори за преизбиране през 2022 година.

Малко история

Ройтерс припомня, че Обединеното кралство за първи път иска членство в Европейската икономическа общност (ЕИО) през 1961 г. Шарл де Гол обаче наложи вето на присъединяването на Великобритания през 1961 и 1967 г., обвинявайки британците в "дълбоко вкоренена враждебност" към европейския проект.

В крайна сметка Великобритания се присъедини през 1973 г., но гласува за напускане с 52 срещу 48 процента на 23 юни 2016 г.