Австралийският премиер Антъни Албанезе - първият австралийски лидер на посещение в Китай от 2016 г., заяви днес, че е в интерес на всички двете страни да имат отношения, основававащи се на диалог и сътрудничество, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Австралия ще продължи да работи конструктивно с Китай, заяви Албанезе в кратко слово на организираното ежегодно в Шанхай Международно изложение за внос, което беше открито от премиера Ли Цян.

Преди да отпътува от Австралия, в Дарвин, столица на австралийската Северна територия, премиерът Албанезе вчера заяви: "Фактът, че това е първото посещение от седем години в нашия най-голям търговски партньор, е много положителна стъпка. Очаквам да проведа конструктивни дискусии и диалог с президента Си и с премиера Ли по време на посещението си".

Възраждане на търговските отношения между Китай и Австралия

Пътуването на австралийския министър-председател потвърждава затоплянето на отношенията между Пекин и Канбера след години на напрежение по политически и икономически въпроси, включително положението с правата на човека в Китай.

Отношенията между двете страни станаха особено обтегнати, когато Австралия призова за международно разследване на произхода на коронавируса, който беше открит за първи път в Китай в края на 2019 г. Отношенията се влошиха и поради спорове за китайската телекомуникационна компания Huawei.

В отговор Китай наложи през 2020 г. високи мита върху ключови австралийски експортни стоки като ечемик, говеждо месо, вино, въглища, дървен материал, омари - на стойност 20 млрд. щатски долара, в разгара на дипломатически спор с тогавашното консервативно правителство в Канбера. 

"По същество китайското правителство изпращаше съобщение. В Пекин бяха недоволни от австралийското правителство и решиха да използват икономическа принуда, за да изтъкнат това", каза за Би Би Си професор Джейн Голи, икономист в Австралийския национален университет (ANU) в Канбера.

Много от тези бариери обаче бяха постепенно премахнати, след като лейбъристите се върнаха на власт през месец май.

Китай потвърди преди десетина дни, че е постигнал споразумение с Австралия за разрешаване на търговските им спорове, особено по отношение на виното, "по подходящ начин", посочи на 22 октомври АФП.

"Приветствам напредъка, който постигнахме за връщането на австралийските продукти, включително австралийското вино, на китайския пазар", каза в навечерието на посещението си в Китай Албанезе, като добави, че "очаква с нетърпение разговорите с президента Си и премиера Ли Цян.