Китай и Австралия трябва "сериозно да обмислят" какво са научили от спирането на диалога помежду им на високо ниво през последните три години, каза днес бившият външен министър Ли Чжаосин, при рестартирането на разговорите в Пекин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Така нареченият австралийско-китайски диалог на високо ниво, който не включва участие на министри, се провежда ежегодно от 2014 г. като платформа за обсъждане на въпроси, будещи загриженост, но спря през 2020 г., поради въведените от Пекин ограничения на десетки австралийски вносни стоки, след като Канбера постави под въпрос произхода на COVID-19.

Близо една трета от австралийската търговия е с Китай, а Австралия е осмият по големина търговски партньор на Китай, отбелязва Ройтерс.

Дипломатическият обмен се засили, след като през май 2022 г. в Австралия дойде на власт лейбъристко правителство и Китай вдигна митата върху износа на ечемик. Но Канбера все още настоява за премахване на ограниченията върху износа на омари и вино и освобождаването на двама австралийски журналисти, задържани по обвинения срещу националната сигурност.

"Дали китайско-австралийските отношения могат да се подобрят и развият допълнително зависи от това дали двете страни имат правилно възприятие една за друга", каза Ли пред австралийската делегация, която се ръководи от Крейг Емерсън, бивш австралийски министър на търговията.

"През последните десетилетия... Китай не е представлявал никаква заплаха за Австралия и няма да бъде заплаха в бъдеще. Надявам се, че австралийската страна ще разбере това", добави Ли.

Ще бъдат обсъдени търговията, инвестициите, регионалната и международната сигурност, посочи в събота в изявление австралийското външно министерство, оглавявано от министър Пени Уонг. В изявлението диалогът беше наречен "поредна стъпка в стабилизирането на връзките".

В австралийската делегация участва и бившия външният министър либерал Джули Бишоп, чието включване трябваше да покаже двупартийна политическа подкрепа, се казва в изявлението.

"Приветствам най-новото развитие в двустранните отношения, но сме наясно, че има още работа за вършене... своевременното и пълно възобновяване на нормалната търговия е в интерес и на двете страни", каза Емерсън.

"Продължаваме да се застъпваме за положителен напредък по делата на австралийци, задържани в Китай", добави той.

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе се срещна днес с китайския министър-председател Ли Цян в Джакарта на срещата на върха на АСЕАН.

"Очаквам с нетърпение да посетя Китай по-късно тази година, за да отбележа 50-ата годишнина от историческата визита на министър-председателя Уитлам", каза Албанезе в изявление след срещата.