Австралия отхвърли предложенията на Европейския съюз за споразумение за свободна търговия и е малко вероятно сделка да бъде постигната до няколко години, казаха министри от австралийското правителство в понеделник, предаде Ройтерс.

Най-голямата селскостопанска организация в страната благодари на правителството за отказа му да "хвърли австралийските фермери под автобуса", подписвайки сделка, според която техните продукти няма да са достатъчно добре приети в ЕС.

Двете страни водят преговори от 2018 г., като Австралия има желание да увеличи износа на селскостопански продукти чрез премахване на митата на ЕС и разширяване на квотите, а Европа вероятно ще получи по-голям достъп до критичните за индустрията минерали на Австралия.

Австралийският министър на търговията Дон Фарел каза след среща с колегата си от ЕС - вицепрезидента на Европейската комисия Валдис Домбровскис в японския град Осака през уикенда, че не е постигнат напредък.

"Дойдох в Осака с намерението да финализирам споразумение за свободна търговия", каза Фарел в изявление.

"За съжаление не успяхме да постигнем напредък", каза той. "Преговорите ще продължат и се надявам, че един ден ще подпишем сделка, която е от полза както за Австралия, така и за нашите европейски приятели.

Австралийският министър на земеделието Мъри Уот каза, че ЕС - един от най-големите пазари в света - само леко е променил предложението, което постави на масата преди три месеца.

"Просто не видяхме по-добро предложение от ЕС за нашето говеждо и овче месо, за млечните продукти, захарта -  достатъчно увеличено, за да мислим, че тази сделка е от национален интерес за Австралия", каза той пред ABC Radio.

Уот каза още, че ще мине известно време, преди австралийското правителство и ръководството на ЕС да успеят да договорят сделка поради предстоящите избори в ЕС.

"ЕС следващата година ще влезе в изборния си цикъл. Винаги е много по-трудно за страните и регионите да преговарят за този вид търговски споразумения в навечерието на избори", каза той.

Австралийски фермерски групи оказваха натиск върху правителството да не подписва "неуместна сделка", която би поставила техните членове в неравностойно положение спрямо конкурентите от Нова Зеландия, Канада и Южна Америка, които имат по-голям достъп до пазарите на ЕС.

ЕС подписа търговско споразумение с Нова Зеландия миналата година, което понижи тарифите за износа за ЕС, включително за дрехи, химикали и автомобили, и позволи достъпа на повече новозеландско говеждо и агнешко месо, масло и сирене до страните от ЕС.

"Разочароващо е, че европейците не пожелаха да сложат на масата нещо значимо от търговска гледна точка", каза президентът на Националната фермерска федерация Дейвид Йочинке в изявление, в което благодари на министър Фарел за отхвърлянето на условията на Европейския съюз.

Дипломатическият представител на ЕС в Австралия Габриел Висентин изрази съжаление за начина, по който са се развили преговорите в Осака. В изявление, огласено от Ей Би Си, той обяви, че все пак има "оптимистични очаквания" за постигането на споразумение.