Китайската агенция за икономическо планиране разреши на три подкрепяни от правителство компании и на най-големия производител на стомана да възобновят вноса на въглища от Австралия. Това е първият подобен ход на властите в Пекин, откакто през 2020 г. наложиха неофициална забрана на търговията с въглища с Канбера, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Частичното облекчаване на забраната за внос на въглища идва, след като външните министри на Австралия и Китай се срещнаха миналия месец, за да рестартират замръзналите дипломатически отношения между двете държави.

Националната комисия за развитие и реформи (NDRC) призова "Чайна датан корп" (China Datang Corp), "Чайна хуанън груп" (China Huaneng Group), "Чайна Енерджи Инвестмънт Корпорейшън" (China Energy Investment Corporation) и "Чайна Баоу Стийл Груп" (China Baowu Steel Group) да обсъдят възобновяването на вноса на въглища от Австралия, казаха двама запознати с въпроса източници пред Ройтерс.

Според тях фирмите ще получат разрешение да закупуват австралийски въглища само за собствена употреба.

Националната комисия за развитие и реформи, както и четирите посочени компании не отговориха на запитвания за коментар по темата.

Китай наложи ограничения върху вноса на австралийски стоки, включително на въглища и вино, преди малко повече от две години, след като отношенията между Пекин и Канбера се влошиха заради някои въпроси, свързани с политиката и общественото здраве.

Преди забраната Австралия бе вторият по обем доставчик на въглища за Китай, като осигуряваше близо 30 на сто от вноса на въглища в най-голямата азиатска икономика, което съответства на над 70 милиона тона въглища. Китайските купувачи предпочитат висококачествени топлинни и коксуващи се въглища.

"Някои (китайски) търговци започнаха да търсят цени на февруарските товари (с въглища) след срещата на Националната комисия за развитие и реформи", посочи един от източниците, добавяйки, че настоящите австралийски цени на въглищата все още са привлекателни за китайските купувачи.

Австралийските въглища, който имат топлинна стойност от 5500 килокалории, се търгуваха за около 135 долара за тон на базата на свободна доставка към 3 януари, и се оценяват на около 1150 юана (167,18 долара) за тон, когато пристигнат в Китай. Така цената на австралийските въглища е малко по-ниска от вътрешните китайски цени на въглищата - от около 1200 юана за тон, споделиха търговци.

Фючърсите на най-търгуваните коксуващи се въглища в Китай днес спаднаха с 2,32 на сто, с оглед на евентуалното увеличаване на доставките от Австралия.