Китай въвежда от утре антидъмпингови мита срещу вноса на австралийско вино, които ще бъдат в диапазона от 107,1 на сто до 212 процента, предадоха световните агенции.

В съобщение на китайското министерство на търговията е посочено, че поради дъмпинга на внасяното от Австралия вино производителите в Китай търпят загуби.

През август търговското ведомство започна антидъмпингово, а след това и антисубсидийно разследване за вноса на вино от Австралия, доставяно в двулитрови и по-малък обем опаковки.

Виното е важен елемент от износа на Австралия - около 60 процента от произведената в страната напитка се изнася в чужбина. През 2019 година Австралия е изнесла около 770 милиона литра вино в 117 страни и региони по света.

От 1 октомври 2019 година до 30 септември 2020 година Австралия е изнесла вино на обща стойност около 2,998 милиарда австралийски долара (2,2 милиарда щатски долара). От тях 42 процента са изнесени за Китай (включително Хонконг и Макао).

Досега вече седем вида продукти от Австралия са се сблъскали с различни проблеми на китайския пазар - от антидъмпингови до антисубсидийни разследвания до повишаване на вносните мита и намаляване на поръчките от китайски клиенти. Сред тях са австралийски ечемик, говеждо месо, въглища, памук, омари, дървен материал и вино.