Китайското министерство на търговията съобщи, че отменя наложените преди три години мита върху австралийския ечемик, спрели търговия за милиарди долари, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

През април двете страни се договориха да решат спора си за вноса на ечемик, като Канбера прекрати заведеното в Световната търговска организация дело срещу Китай заради митата, а Пекин от своя страна ускори преразглеждането им.

Митата ще отпаднат от събота, 5 август, посочва китайското министерство на търговията и се аргументира с променената ситуация на пазара на ечемик в страната, без да да дава повече обяснения.

"С оглед на промените на пазара на ечемик в Китай, вече не е необходимо да продължаваме да налагаме антидъмпингови мита и изравнителни мита върху вносния ечемик от Австралия."

Австралийското правителство изчисли, че преди налагането на митата износът на ечемик за Китай е бил на стойност средно около 1,2 милиарда австралийски долара (790 милиона щатски долара) годишно, отбеляза Би Би Си.

Отношенията между двете страни рязко се влошиха през 2020 г., когато Австралия призова за международно разследване за произхода на COVID-19 и обвини Китай, че крие информация. В отговор Пекин наложи мита на редица австралийски продукти, сред които ечемик и вино. Тези върху ечемика достигаха до 80 на сто от цената му и на практика блокираха пазара. Канбера заведе дело в СТО през декември 2020 г.

Напрежението постепенно започна да спада от края на миналата година, като през януари Китай поднови вноса на австралийски въглища, а през май обяви, че ще започне отново да купува дървен материал от Австралия.

Сега Канбера настоява Пекин да премахне митата върху австралийското вино, което е предмет на отделна жалба в СТО.

"Възнамеряваме да използваме този процес (облекченият внос на ечемик) като шаблон за разрешаване на проблема по отношение на виното, който все още продължава... тъй като се стремим да разрешим всички тези нерешени проблеми", каза австралийският министър на търговията Дон Фарел пред репортери в петък.