Водещите централни банки в света изливат в икономиката трилиони долари под формата на обещани кредити, за да предотвратят световна икономическа депресия, причинена от пандемията от Ковид-19, предаде Ройтерс.

Днес те ще представят плановете си, което пък може да даде насоки за това какво още биха могли да направят централните банки в отговор на безпрецедентното икономическо сътресение, предизвикано от коронавируса.

Въпреки положените досега усилия световната икономика все още е не е оставили зад себе си най-лошото на фона на безпрецедентните опасности, които носи здравната криза.

Вероятно точно това ще признаят днес на виртуална среща на Националната асоциация за икономика на бизнеса представителите на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Банк ъв Джапан (Bank of Japan).

Президентът на УФР Джероум Пауел и членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Филип Лейн ще говорят следобед, а японският централен банкер Харухико Курода - тази вечер.

Наред с това ще текат отделни дебати на представители на САЩ, Европа и Япония за необходимостта от още стимули.

На фона на лихвите, които вече са нулеви, все още слабото световно търсене, милионите безработни и намаляването на доходите, централни банкери и икономисти са на мнение, че най-ефективният отговор на кризата би бил директно подпомагане с бюджетни средства на домакинствата чрез осигуровките за безработица или други съществуващи програми.

Кога да чакаме възстановяването

В средата на септември президентът на УФР Джероум Пауел заяви, че икономиката на САЩ "се възстановява по-бързо от очакваното и прогнозите (...) на УФР по отношение на икономическия растеж през тази година ще бъдат преразгледани в посока подобрение в сравнение с прогнозите от юни". "Въпреки това (нивото на икономическа) активност като цяло остава по-ниско в сравнение с времето допреди пандемията", изтъкна Пауел.

Председателят на УФР смята, че пълно икономическо възстановяване в Съединените щати вероятно няма да има, докато пандемията не отмине и хората не бъдат сигурни, че могат безопасно да се завърнат към дейностите си.

В последните дни на септември президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард увери, че ЕЦБ е готова да използва още парични стимули, за да помогне за възстановяването, ако е необходимо, тъй като пандемията подкопава икономическите перспективи. Лагард определи възстановяването на еврозоната като несигурно и непълно на фона на предпазливите разходи на потребителите и неособено голямото желание на компаниите да инвестират.

ЕЦБ вече съобщи, че ще разшири програмата си за редовно изкупуване на облигации на стойност 1,35 трлн. евро, като целта е вливането на свежи пари да стабилизира финансовите пазари и да поддържа кредитирането за бизнеса.

Докато пандемията продължава да засяга света, темпът на подобрение в икономиката на Япония вероятно ще бъде умерен, направи своята оценка "Банк ъв Джапан".

Пандемията е най-големият трус в следвоенната епоха, заяви наскоро управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Според прогнозите на МВФ загубите от кризата ще превишат 13 трилиона долара през 2020 и 2021 година.

Особено чувствително кризата ще се отрази на Централна, Източна и Югоизточна Европа, където по мнението на Георгиева пандемията ще ликвидира почти три години на икономически напредък.

Това е тежък удар за региона, който бе постигнал значителни икономически успехи преди кризата, посочи Кристалина Георгиева.

Управляващият директор на МВФ заяви, че икономическото възстановяване в региона зависи от успешното преодоляване на кризата с обмислена политика в редица области: обществено здравеопазване, данъци и бюджет, парично-кредитна политика и макроикономически мерки.