Бюджетният дефицит на САЩ през август е нараснал със 198 милиарда долара до 3 трилиона долара за първите 11 месеца на финансовата 2020-а, започнала на 1 октомври 2019 година.

Съвкупният дефицит във федералния бюджет за първите 11 месеца на финансовата 2020-а година е бил 3 трилиона долара, което е с 1,9 трилиона долара повече от дефицита, регистриран през същия период на миналата година, се посочва в доклад Бюджетното управление на Конгреса на САЩ, който бе разпространен снощи.

През 2021 г. федералният публичен дълг ще надхвърли 100 процента от БВП, съобщи управлението. За сравнение в края на 2019 г. дългът беше 79 процента от цялата икономика, а през 2007 г., последната година преди голямата рецесия, беше едва 35 процента от БВП. Според прогнозите на Бюджетното управление към американския Конгрес до 2030 г. федералният дълг ще бъде равен на 109 процента от БВП.

Авторите на доклада прогнозират, че в края на текущата финансова година бюджетният дефицит ще бъде 3,3 трилиона долара. Така бюджетен дефицит ще бъде най-големият от 1945 година и ще се равнява на 16,0 процента от брутния вътрешен продукт. През финансовата 2019 година бюджетният дефицит беше 984 милиарда долара.

Същевременно най-новото проучване на Управлението за федерален резерв на САЩ (оповестено на 3 септември) констатира масов песимизъм в Щатите за икономическото бъдеще, предаде Асошиейтед прес. Като причина в доклада на Фед се посочват отново продължаващата несигурност заради пандемията и негативния й ефект върху потребителската и деловата активност.

Федералните власти в САЩ вляха от март в икономиката близо 3 трилиона долара за стимулиране на икономическия растеж в период на пандемия.

Всички страни бяха принудени да вземат крайни мерки от санитарно-епидемиологичен характер заради Ковид-19, което доведе до възникване на дълбока икономическа криза в международен мащаб.

Според прогнозата на Международния валутен фонд през 2020-а година световната икономика ще регистрира спад от почти 5 процента, но тя ще се възстанови и и ще нарасне с 5,4 процента през идната година, припомня ТАСС.