Глобалната икономика вероятно ще се възстанови до нивата преди коронавирусната пандемия с около три месеца по-рано от очакваното, посочиха във вторник икономисти от американската банка Morgan Stanley, цитирани от Ройтерс и БНР.

"Доказателствата сочат, че уравнението между коронавируса и икономика се е променило решително спрямо ранните дни на избухването на пандемията", посочиха те в последен анализ за клиенти на банката, отбелязвайки, че икономическото възстановяване продължава да набира скорост, тъй като страните стават все по-добри при управлението на вирусната инфекция.

Според тях икономиката на САЩ може да достигне нивата си от преди Covid-19 до второто тримесечие на следващата година, докато целият развит пазар може да достигне тези предпандемични нива до третото тримесечие на следващата година.

В съчетание с безпрецедентни нива на фискална и парична подкрепа, и възможни смущения в търговията, бъдещото възстановяване вероятно ще бъде придружено и от по-силна инфлация, прогнозират икономистите на Morgan Stnaley.