Европейската централна банка е готова да използва още парични стимули, за да помогне за възстановяването, ако е необходимо, тъй като пандемията подкопава икономическите перспективи според президента на Европейската централна банка Кристин Лагард, цитирана от Блумбърг.

Обръщайки се към евродепутати вчера, Лагард определи възстановяването еврозоната като несигурно и непълно на фона на предпазливите разходи на потребителите и неособено голямото желание на компаниите да инвестират.

Здравната криза ще продължи да се отразява отрицателно на икономическата активност и да представляват риск за икономическите перспективи, каза тя при видеовръзката си с членове на комисията по икономическите и парични въпроси към Европейския парламент.

Управителният съвет продължава да е в готовност да коригира инструментите си съобразно обстоятелствата, допълни тя.

Преди седмица (на 21 септември) Кристин Лагард заяви по време на видеоконферентна връзка с Френско-германската парламентарна асамблея, че макар да се очертава възстановяване през третото тримесечие, силата на този подем остава твърде неясна, неравномерна и непълна. По думите й, подемът продължава да зависи в много голяма степен от бъдещото развитие на пандемията и успехът на политиките за предотвратяване на разпространението й.

"Несигурността за сегашната конюнктура изисква много внимателно проучване на новите информации, включително за обменните курсове, както и за тяхното отражение върху перспективите за инфлацията в средносрочен план", допълни Лагард.

Как се движи кредитната активност в еврозоната

Кредитите за нефинансовите компании и европейските домакинства, с изглаждане спрямо някои строго финансови операции, са се увеличили с 4,6 процента на годишна основа през август след пик от 5,3 на сто през май, последван от няколко месеца спад, съобщи преди няколко дни ЕЦБ.

Растежът при кредитите за промишлените и търговските предприятия е достигнал 7,1 процента миналия месец, колкото и през юни, както и през юли, данните за който бяха преразгледани към увеличение с 0,1 пункт.

Икономическата криза, предизвикана от пандемията, стопи финансите на компаниите и доведе д необходимост от нови ликвидности. Увеличението на кредитите за домакинствата е останало на същото равнище, както през юни и юли: 3, на сто на годишна основа.

По-конкретно потребителските кредити остават слаби, с увеличение от едва 0,3 на сто миналия месец, докато нарастването на кредитирането в сферата на недвижимите имоти продължава с добър ритъм от 4,1 на сто през август спрямо 4,2 на сто през юли.