Ако големите вериги откажат да увеличат процента български стоки в асортимента си, може да им бъде наложен специфичен данък за опериране на родния пазар, заявяват в позиция от ВМРО.

"С приходите от налога могат да се подпомагат българските производители. Такъв пример има вече в Унгария", посочват от партията и отбелязват, че печалбите, които тези хипермаркети генерират в България, се изнасят в трети държави, а не остават в родината ни.

Острата позиция на ВМРО идва вследствие на писмо на Сдружението за модерна търговия /СМТ/, в което членуват някои от големите вериги магазини. В писмото фирмите реагират на проекта на постановление на Министерския съвет за осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на Република България в търговските вериги, изготвен от Министерството на земеделието, храните и горите.

Проектът предвижда повишаване на процента предлагани в магазините български продукти на регионален принцип и отделянето на специални места в обектите за родни стоки. Целта е да се подпомогнат нашите производители и така да се намали ударът от предстоящата световна икономическа криза, посочват патриотите.

От ВМРО отбелязват, че от години имат принципна, точна и ясна позиция, че подпомагането на хранителния бранш и леката промишленост трябва да е не антикризисна мярка, а целенасочена държавна политика.

"Категорично не приемаме твърдението на СМТ, че подобна стъпка може да доведе до повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество. В условията на световна пандемия, затворени граници и борба за оцеляване на държавите членки на ЕС не сме съгласни и с това, че предложените промени противоречат на законодателството на ЕС в редица области, като нарушаване на свободата на движение на стоки, ограничаване на конкуренцията и нерегламентирана държавна помощ", заявяват от партията.

"Не приемаме и заплахата от задвижването на наказателна процедура срещу България, тъй като за нас извънредността на ситуацията в ЕС е достатъчен аргумент за засилване на регионалния протекционизъм. Унгария вече направи стъпка в тази посока и въведе специфичен данък над чуждестранните вериги, който да се използва за нарочна субсидия на унгарските производители. А в редица други държави отдавна съществуват подобни механизми", посочват от ВМРО.

От партията заявяват, че подкрепят напълно действията на земеделското министерство, като освен за хранителните стоки предлагат обхватът на политиката за подпомагане на нашите производители да бъде разширен и към промишлеността във всички аспекти на производствата. Патриотите напомнят и за инициативата на българския представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и неговият екип #ИзбериБългарското, която насърчава сънародниците ни да купуват само български стоки.