Позицията на Сдружението за модерна търговия, която бе разпространена в медиите, е манипулативна по отношение на заплахите за покачване на цените, заявиха късно във вторник, 7 април, от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Сдружението за модерна търговия, което обединява повечето големи вериги супермаркети, предупреди по-рано същия ден, че според проект на постановление на Министерския съвет те трябва да се обособят места (щандове, регали, хладилни витрини и др.) за български храни, които да заемат минимум половината площ за всяка групи храни. Според големите вериги, идеята погазва основните принципи на пазарната икономика и ще има вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки: българските потребители, търговците на дребно и самите български производители. В резултат може да се очакват повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество, предупредиха от сдружението.

С нашето предложение не се въвеждат регулации в дейността на частните оператори, а само се задължават обектите да предлагат продукцията на местни български производители, отговори на обвиненията МЗХГ.

Действията на ведомството са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители запазване на поминъка им. В предложените текстове има само въвеждане на едно единствено задължение - площи за предлагане на продукцията на местното население. По никакъв начин обособяването на площи, специално определени за български продукти не би могло да бъде намеса в прилаганите модели на търговските вериги, още по-малко фактор за нарастване на цените на стоките.

Голяма част от родната продукцията е насочена към ресторантьорството и хотелиерството, които заради пандемията в момента са затворени. Чрез "монополното" си положение на пазара в България, търговските вериги могат да помогнат за съхраняването на българските земеделски производители, а не да злоупотребяват с тяхната ниска организираност и недостатъчна логистична подготвеност.

Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат, изтъкват от МЗХГ.

От министерството отбелязват, че ценовото равнище на основните хранителни стоки се следи и ако преценят, че "има необосновано повишаване на цените на българското производство", са в правото си да предприемат съответните мерки.

Какво е предложението на МЗХГ

Ето какво се казва в съобщението на министерството по отношение на регулацията на търговията:

Министерство на земеделието, храните и горите предлага в търговските обекти да бъде излагана повече българска продукция на местни (регионални) производители в съответния обект. Регионалните производители са производители или организации на производители с място на осъществяване на дейност на територията на областта, в която се намира съответният търговски обект или до 200 км. от областния център.

Търговските обекти се задължават да обособят площи, в които да се предлагат само:

 • мляко и млечни продукти от българско сурово мляко;
 • риба и рибни продукти;
 • месо и месни продукти;
 • ориз;
 • брашно;
 • хляб;
 • яйца и яйчни продукти;
 • масла и мазнини;
 • мед;
 • картофи и кореноплодни;
 • зеленчуци - сурови (полски и оранжерийни), сготвени, консервирани, замразени, изсушени, ферментирали, зеленчукови сокове;
 • плодове - пресни (полски и оранжерийни), замразени, изсушени, консервирани, под формата на нектари и плодови сокове, конфитюри, мармалади, желета и компоти;
 • месни и месно-растителни консерви;
 • готови за консумация храни в консервиран, замразен, концентриран или изсушен вид.

Проектът на Постановление бе изпратен до всички заинтересовани страни за становище. Той е иницииран след комуникация между МЗХГ и Сдружението за модерна търговия, която имаше за цел да стимулира доброволно търговските вериги да подкрепят българското производство и българските производители.

Разговорите не доведоха до никакви действия и разбиране от страна на частните операторите, което наложи настоящото предложение, се казва в съобщението.