Няма да направим крачка назад в усилията си да осигурим достъп на българския производител на храни до единствените точки за търговия в момента, заяви земеделският министър Десислава Танева по bTV по повод предложението на нейното ведомство 50% от щандовете в големите супермаркети да бъдат отделени за родното производство.

"Нашите усилия са насочени към това да създадем работещ модел. Предложили сме вариант, който смятаме, че няма да наруши логистиката на търговските вериги, но ще им създаде задължение за структуриране на нов регионален канал за доставка - именно отделянето на достатъчно площи (за български продукти)", каза Танева, която е категорична, че не се е "скарала" с големите супермаркети.

Подобен модел съществува в страни като Италия и Франция, където работи добре, заяви земеделският министър.

"Доброволно го направиха, за да подкрепят местните производители и общността, в която живеят", отбеляза Танева.

"Няма кой да ме убеди, че продукция, докарана от 500 километра, е по-прясна и добра от местната", заяви министърът на земеделието.

Според нея съпротивата и аргументите на супермаркетите срещу мерките в полза на българските производители са продиктувани от това, че те ще трябва да "направят разходи", за да ги въведат, но същевременно е убедена, че тези разходи няма да доведат до увеличение на цените, защото и сега веригите са свободни в надценките, които слагат на продуктите, а тези надценки пък са често критикувани от земеделските производители.

"Не може оператор, който на практика с годините, заедно всички оператори са създали монополно положение в търговията с храни, сега да смятат, че не трябва да направят нито един разход в тази ситуация и да не се погрижим за поминъка на 25 000 семейства и на още няколко хиляди производители на храна", заяви Танева, която вижда в мерките и съпричастност към земеделците в този тежък момент.

Земеделският министър отбеляза, че още се обсъждат детайли от мерките и те не са окончателни, като визира изискването да супермаркетите да се снабдяват от производители в радиус от 200 километра от тяхното местоположение.

"Това беше част от определението за регионален производител, но е въпрос на дебат. Важното е мярката да е работеща за производителите", каза Танева.

След отминаването на кризата с коронавируса земеделското министерство ще направи преценка доколко работещи са мерките в полза на българските производители на храни.

Нищо няма да липсва на великденската ни трапеза, убедена е земеделският министър, но отбеляза, че вероятно ще има спад в търсенето на агнешко и други продукти, тъй като ресторантите в момента не работят.

Що се отнася до сигналите за неспазването на мерките срещу разпространението на коронавируса по пазарите, Десислава Танева заяви, че РЗИ трябва да вземе отношение и да ги наложи, като най-важно е да се спазва отстоянието между купувачите на тържищата.

Търговските вериги: Бг фирмите и сега заемат водещи място

Членовете на Сдружението за модерна търговия от години работят със стотици конкурентоспособни български компании, заявиха от СМТ.

Благодарение на това партньорство, по данни към края на 2019 г., повече от 67% от асортимента в основните хранителни категории в четири от водещите ритейлъри у нас се състои от български продукти. Този дял е най-висок при месните продукти - 76%, следван от хляба със 73%, млечните продукти с 64% и плодове и зеленчуци с 57%. Допълнителна полза за производителите е възможността да развият бизнеса си и да излязат на международни пазари благодарение на партньорството си за експорт с търговските вериги. Така повече от 45 български компании успешно реализират продуктите си в чужбина, отбелязват още от СМТ.