Решението на Германия да удължи противоепидемичните мерки и да затвори магазините за Великден може да тласне още компании към фалит и да обезкуражи хората да пазаруват преди празника. Това предупреди днес браншовата организация на търговците на дребно Ха Де Е (HDE), цитирана от Ройтерс.

Според организацията 54 процента от магазините за модни стоки са застрашени от неплатежоспособност след 100 дни на локдаун.

След една година с коронавируса ситуацията за много търговци на дребно е отчайваща. Вече няма надежда да преживеем кризата икономически, каза президентът на Ха Де Е Щефан Гент.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви в ранните часове на днешния ден - след преговори с премиерите на всички провинции, че правителството ще удължи ограничителните мерки до 18 април и призова гражданите да намалят максимално контактите си за пет дни след 1 април. Това обхваща периода на Великден, който тази година за католици и протестанти е на 4 април.

"На практика имаме нова пандемия", заяви Меркел на пресконференция. "Имаме по същество нов вирус, очевидно от същия тип, но с напълно различни характеристики", каза тя и добави, че той е по-заразен и по-смъртоносен, предаде Асошиейтед прес.

Асоциацията на германския туризъм също изрази разочарование от решението, отбелязвайки, че е непонятно как може да са разрешени пътувания до Средиземноморието, а да бъдат забранени самостоятелно организирани вътрешни пътувания.

Критики отправи и асоциацията на автомобилните търговци Цет Де Ка (ZDK), която подчерта, че автомобилните салони изобщо не допринасят за разпространението на инфекцията и затварянето им е неоснователно.

Локдаун по германски

От 1 до 5 април ще бъдат затворени всички магазини, а само тези, продаващи хранителни стоки, ще имат право да отворят в събота, 3 април.

Големите семейни събирания ще бъдат забранени по време на празниците. Ще имат право да се срещат само до пет души от две домакинства. Правителството ще поиска от църквите предават богослуженията си онлайн, за да не се събират хора.

Германците могат да пътуват свободно в условията на пандемия, но хотелите и курортите нямат право да посрещат туристи. Това на практика означава, че единствената опция за желаещите ваканция е да отидат в чужбина. "Съветваме да не се пътува в чужбина", каза Меркел.

Авиокомпаниите ще трябва да тестват всички пътници и екипажи преди качване на самолета за Германия, независимо от нивото на разпространение на вируса в страната, откъдето тръгва полетът. Няма обаче да се налага задължителна карантина за връщащите се в Германия - което е облекчение за ваканционни дестинации като Майорка, които разчитат на приток от туристи по великденските празници.

В Германия повечето магазини са затворени от 16 декември. Ресторантите, баровете и развлекателните обекти са затворени от началото на ноември.