Германската икономика е нараснала с 0,3 на сто в края на 2020 година, която бе белязана от кризата с коронавируса. Това сочат публикуваните днес данни на Федералната статистическа служба (Дестатис) за четвъртото тримесечие, предаде ДПА.

Оценката е преразгледана към повишение спрямо първоначално отчетения темп от 0,1 на сто за последните три месеца на миналата година.

През този период Германия въведе втория си локдаун, който започна през ноември със затварянето на ресторанти, барове и други заведения и бе затегнат допълнително през следващия месец. Тогава примера последваха училищата, търговците на дребно и други части от обществения живот.

След историческия спад от 9,7 процента през второто тримесечие, най-голямата икономика в Европа започна да се подобрява. Само че след като се възстанови с растеж от 8,5 процента през третото тримесечие (след първия локдаун), темпът се забави значително в края на 2020 година.

За цялата година германската икономика се е свила с 4,9 процента, което е леко подобрение спрямо първата оценка на Дестатис за спад от 5 процента.

Статистическата служба съобщи и друга добра новина - за бюджетния дефицит на Германия за 2020 година, макар че пандемията продължава да изпразва хазната.

Заемите, взети от правителството миналата година, са на стойност 139,6 милиарда евро (169,7 милиарда долара), а не както бе пресметнато преди - 158,2 милиарда евро, отчете Дестатис.

Като дял от брутния вътрешен продукт по текущи цени дефицитът възлиза на 4,2 процента.

Това е първият бюджетен дефицит за Германия от 2011 година и най-голям от 1995 година. Тогава дългът от агенцията "Тройханд" за приватизация на източногермански предприятия бе интегриран в държавния бюджет, припомня ДПА.

През 2020 година Германия изгуби репутацията си на фискално консервативна държава и започна многомилиардни програми в подкрепа на икономиката по време на кризата.

Междувременно данъчните приходи спаднаха. Причина за това стана и намалената ставка на ДДС за шестмесечен период в опит да бъдат насърчени потребителските разходи.