Германската бизнес общност изрази днес недоумение, след като канцлерът Ангела Меркел и регионалните лидери на 16-те провинции се разбраха късно снощи да удължат националната карантина за коронавируса до 7 март, предаде Ройтерс. Срокът на ограниченията изтичаше на 14 февруари.

Самата Меркел призова германците да проявят още малко търпение.

Според споразумението, постигнато вчера, фризьорските салони ще могат да отворят от 1 март, но условията за постепенно отваряне на останалата част от икономиката са затегнати: не повече от 35 нови случая на 100 000 души за повече от седем дни, в сравнение с 50 преди.

Бизнесът: Няма яснота докога ще я караме така

"Политиците изоставят индустрията", заяви Андреа Белеганте от лобистката група на Бе де Ес (BdS), която представлява ресторантьорството и кетъринга. Тя добави, че е "смаяна".

"Отново няма перспективи, отново няма конкретни стъпки към стратегия за отваряне, отново само отлагане без перспективи до началото на март", коментира Белеганте.

Ханс Петер Волзайфер, президент на организацията, представляваща квалифицираните занаятчии, определи като разочароващо това, че лидерите не са успели да се договорят за подробен план за отваряне, който да помогне на бизнес плана да се ускори.

Антон Бьорнер, президент на Федерацията на германската търговия на едро, външната търговия и услугите (BGA), заяви, че планът за отваряне е твърде неясен.

Марсел Фрацшер, оглавяващ Германския институт за икономически изследвания, призова за допълнителна държавна подкрепа, особено за самонаетите и лицата на свободна практика.

Меркел: Подценихме опасността

Карантината в Германия няма да продължи и ден повече от необходимото, заяви днес Ангела Меркел в Бундестага, долната камара на германския парламент.

Кнцлерът защити позицията, че карантината следва да бъде разхлабена, след като броят на заразените на 100 000 души спадне под 35.

Меркел изтъкна, че удължаването на карантината е необходимо за предотвратяването на риска от трета вълна на пандемията. Тя подчерта, че този риск е свързан с появата на нови щамове на вируса.

Канцлерът призна, че Германия не е действала достатъчно бързо миналата есен, за да предотврати втората вълна на пандемията от коронавирус.

"Не въведохме карантина достатъчно рано или по достатъчно систематичен начин на фона на признаците и предупрежденията на различни учени за втора вълна", заяви Меркел в Бундестага.

Канцлерът изрази разбиране към хората и това, че се чувстват самотни и разочаровани от ограничаването на свободите им, но изтъкна, че мерките все още са необходими поради риска, който представляват новите варианти на вируса.

Трябва да се подготвим за перспективата новите варианти да станат преобладаващи, предупреди Меркел.