Правителството на Обединеното кралство се приближи с още една стъпка към премахването на част от търговските споразумения със Северна Ирландия след Брекзит, въпреки предупрежденията на ЕС, че това е незаконно и може да доведе до търговска война, съобщи euronews.com.

Депутатите в Камарата на общините гласуваха с 295 срещу 221 гласа в подкрепа на спорния законопроект за протокола за Северна Ирландия, което му позволи да премине към следващия етап на парламентарно разглеждане.

Предварителният дебат в залата обаче успя да раздели членовете на управляващата Консервативна партия.

Министърът на външните работи на Обединеното кралство Елизабет Тръс заяви, че този законопроект е колкото необходим, толкова и легитимен, а правителството само го е утвърдило юридически.

А бившият премиер на Великобритания Тереза Мей каза: "Размишлявайки върху този законопроект, започнах да си задавам три въпроса. Първо, считам ли го за легитимно според международното право? Второ, ще постигне ли целите си? И трето, ще запази ли поне доверието в Обединеното кралство в очите на света? И на трите въпроса отговарям с "не"", заяви тя.

Протоколът е част от сделката за Брекзит, подписана през 2019 г., и запазва провинцията в общия европейски пазар за стоки, предпазва от възникване на твърда граница с Република Ирландия, като създава митническа граница в Ирландско море за проверка на стоките, идващи в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство.

Плановете на правителството, публикувани по-рано този месец, бяха посрещнати "на нож" в Брюксел, който заведе съдебна процедура срещу британското правителство.

Поради многото бюрократични усложнения доставките на много продукти за Северна Ирландия бяха значително затруднени, което предизвика недоволство на местните жители и политическа криза.