Британското правителство потвърди днес, че планира да представи законодателство, отменящо част от споразумението за излизане от ЕС, предаде ДПА. ЕС обаче предупреди, че няма да има сделка, ако Великобритания се опита да дерогира части от споразумението за Брекзит.

Министърът за Северна Ирландия Брандън Луис заяви пред парламента, че при предвиждането на отделен митнически режим за Северна Ирландия след Брекзит на бизнеса и гражданите на региона е бил обещан "безпрепятствен достъп до целия британски пазар".

По думите на Луис "законопроектът за вътрешния пазар на Обединеното кралство" ще бъде публикуван утре и гласуван на първо четене идната седмица. Той "ще надгради този ангажимент" и ще осигури яснота, посочи Луис.

"Предприемаме ограничени и разумни стъпки за създаване на предпазна мрежа", в случай че не бъде постигнато споразумение в преговорите за бъдещите търговски отношения между ЕС и Великобритания", каза той.

"Законодателството цели да гарантира, че Северна Ирландия напълно остава част от вътрешния пазар на Обединеното кралство", допълни министърът.

Същевременно бе съобщено, че ръководителят на юридическия департамент на британското правителство Джонатан Джоунс е подал оставка заради плана за отмяна на част от споразумението с ЕС чрез национален закон, информира в. "Файненшъл таймс".

Той не е бил съгласен с решението да се разработи законопроектът, който отменя договорения особен митнически режим за Северна Ирландия след Брекзит, посочи изданието, цитирано от ДПА.

Джоунс е шестият британски високопоставен държавен служител, който подава оставка тази година на фона на засилващото се напрежение между премиера Борис Джонсън и ръководители на административния апарат.

Разработваният законопроект за вътрешния пазар дава на британските министри правомощия да тълкуват протокола за Северна Ирландия, който е част от споразумението за Брекзит.

Протоколът предвижда Северна Ирландия да продължи да следва митническите правила на ЕС, което означава митнически декларации за стоки, транспортирани от Северна Ирландия за Великобритания, както и някои нови проверки за стоки от Великобритания за Северна Ирландия след преходния период. Целта е да се избегне появата на "твърда граница" между региона и Република Ирландия, уточнява Би Би Си.

Новият преговорен кръг между Лондон и Брюксел започва днес. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние се очаква днес да поиска категорично Лондон изцяло да изпълни протокола, отбелязва "Файненшъл таймс".

ЕС предупреди, че няма да има сделка, ако Великобритания се опита да дерогира части от споразумението за Брекзит, което подписа през януари, застрашавайки целия договор и създавайки напрежение в Северна Ирландия.

Лирата падна рязко

Курсът на британската лира се понижи до двуседмичен минимум спрямо долара днес на фона на засилващите се опасения, че Великобритания може да приключи преходния период след Брекзит без търговско споразумение с ЕС, предаде Ройтерс.

Британската лира поевтиня с над 0,3 на сто до 1,3125 долара в днешната търговия, като загуби позиции и спрямо еврото до курс от 0,90 пенса за едно евро, което също е двуседмичен минимум.