Не би имало преговори за Брекзит без моменти на сблъсъци, удари и сътресения, които да отворят пространство за сделка, констатира британският вестник "Телеграф". Сега между страните може да хвърчат гневни думи и юридически заплахи, но и едната, и другата знаят, че международното споразумение е жизнено важно. Не обръщайте внимание на "престрелките" и гнева - Обединеното кралство и Европейския съюз са по-близо до Протокола за Северна Ирландия, отколкото изглежда, заключава оптимистично делничното издание.

Сагата около Протокола за Северна Ирландия е сред основните в британския печат в четвъртък, обобщи БТА. 

Протоколът предвижда Северна Ирландия да продължи да следва митническите правила на ЕС, което означава митнически декларации за стоки, транспортирани от Северна Ирландия за Великобритания, както и някои нови проверки за стоки от Великобритания за Северна Ирландия след преходния период. Целта е да се избегне появата на "твърда граница" между региона и Република Ирландия.

В. "Файненшъл таймс" цитира критици към премиера Борис Джонсън и външния министър Лиз Тръс, че използват протокола, за да се харесат на евроскептичните членове на Камарата на общините. Тръс срещна гневна европейска реакция тази седмица заради предложеното от Лондон законодателство, което едностранно пренаписва правилата за търговия между ЕС и Северна Ирландия. Но някои от най-острите критики към нея дойдоха от съпартийците ѝ от Консервативната партия, отбелязва деловото издание.

"Тръс осъзнава, че не е личност с качества да преговаря. Тя предпочита да удря с чука", казва консерваторът Саймън Хоари, председател на комисията за Северна Ирландия към Камарата на общините. А когато ЕС заплаши с юридически ответни мерки срещу Лондон и ирландският външен министър Майкъл Ковъни каза, че тактиката на Тръс е белязала "ново дъно" в сагата с Брекзита, някои членове на Камарата зададоха въпроса как се е стигнало да тази точка, пише "ФТ".

Според вестника Тръс първоначално не е планирала това. През януари тя покани Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия, в своя избирателен район в графство Чевънинг, убедена, че е възможно постигането на споразумение за уреждане на проблемите с прилагането на протокола, който урежда търговските отношения между ЕС и Обединеното кралство в региона. Този уикенд премина добре, на скоро след това стана ясно, че Шефчович може да предложи решаването само на няколко технически проблема, но няма мандат да променя правната рамка. А и защо трябва да има такъв мандат? Протоколът беше договорен с Джонсън преди година и нещо и френският президент Еманюел Макрон е сред хората, които настояват през британския премиер да не отстъпва от сделката.

"Гардиън" отбелязва, че подходът на "Даунинг стрийт" буди недоволство и в някои европейски столици. Премиерът на Република Ирландия Микайл Мартин е описал последния си телефонен разговор с Джонсън като най-трудния в политическата си кариера. А германският посланик в Лондон е предупредил вчера, че държави като Китай и Русия наблюдават много внимателно как Великобритания се отнася към международното право.

Дъблинският "Айриш таймс" цитира изявлението на Шефчович: "Нека да няма съмнение. Няма нито правно, нито политическо основание за каквато и да било промяна в едно международно споразумение". По думите му промяната на международно споразумение е "нарушение на международното право".