ЕК предприе днес ответни действия срещу Лондон заради предприетото едностранно преразглеждане на статута на Северна Ирландия след Брекзит, предаде Франс прес. Според Комисията налице са процедурни нарушения, които проправят пътя за действие пред правосъдните органи на ЕС заради нарушение на международното право.

Еврокомисарят, натоварен с пост-Брекзит споразумението, Марош Шефчович обяви на пресконференция стартирането на две нови процедури за неспазване нa правилата за контрол върху стоките и възобновяването на трета процедура, която може да доведе до обжалване пред европейското правосъдие и съответно до санкции и финансови наказания.

Целта на тези процедури е да бъде принуден Лондон да се придържа към северноирландския протокол, сключен в рамките на договора за Брекзит, обясни еврокомисарят.

Едностранните действия не са конструктивни, а нарушаването на международни споразумения не е приемливо, потвърди Шефчович.

Британското правителство представи днес в парламента проектозакон, който поставя под въпрос статута на Северна Ирландия, след като от месеци настояваше за преразглеждане на протокола, нещо което европейците отказват да направят. Брюксел допуска само отделни поправки.

Протоколът цели да защити единния европейски пазар след Брекзит, без това да води до връщането на физическото демаркиране между британската провинция и Република Ирландия, член на ЕС, което може да застраши дипломатическия мир.


 

Протоколът за Северна Ирландия

Протоколът предвижда Северна Ирландия да продължи да следва митническите правила на ЕС, което означава митнически декларации за стоки, транспортирани от Северна Ирландия за Великобритания, както и някои нови проверки за стоки от Великобритания за Северна Ирландия след преходния период. Целта е да се избегне появата на "твърда граница" между региона и Република Ирландия.


 

За да разреши този казус правителството на Борис Джонсън прие Северна Ирландия да остане де факто в рамките на европейския пазар, поставяйки митническа граница в Ирландско море с контрол и попълване на документация. Тази ситуация усложни доставките и ядоса профсъюзните общества, които съзряха заплаха за мястото на Белфаст в Обединеното кралство.