Новите правила за доставките на месни продукти от Англия, Шотландия и Уелс до Северна Ирландия влязоха в сила днес. Това стана два месеца, след като Великобритания напусна единния пазар на Европейския съюз, предаде ДПА.

Месните продукти, включително кайма и колбаси, които се изпращат от трите държави до Северна Ирландия, трябва да бъдат придружени от здравен сертификат за износ.

Влязлото в сила от днес правило за месните изделия е подобно на прилаганите за други британски продукти, като някои семена и растения, за които са изискват сертификати от 1 януари.

Откакто Великобритания напусна икономическите структури на ЕС на 31 декември 2020 г., стоките, които се движат между Великобритания и Общността, са подложени на на митнически и ветеринарни проверки по силата на новата търговска сделка. Наложени са и проверки на някои британски стоки, предназначени за Северна Ирландия, тъй като тя има граница с Ирландия, членка на ЕС.

Поради опасенията, че твърдата граница между Република Ирландия и Северна Ирландия ще породи напрежение, Великобритания и ЕС решиха като част от преговорите за Брекзит, че Северна Ирландия ще остане в общия пазар на ЕС. Това обаче означава, че нараства разделението между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство.

Това се вижда от новите правила за месото, които са следствие от факта, че ЕС има строги правила за храната, влизаща в европейските страни, отбелязва ДПА.

От 1 юли може да бъде забранен вносът на месни продукти от останалата част на Обединеното кралство в Северна Ирландия, ако Лондон не постигне споразумение с блока за внос и износ на храни от Великобритания за ЕС.

Има шестмесечен гратисен период, през който е разрешено движението на хранителни продукти между Великобритания и Северна Ирландия, стига да има документи, придружаващи продуктите, но той изтича през лятото, припомня ДПА.