Храната във Великобритания е достатъчна и потребителите не бива да се притесняват, че супермаркетите ще останат без стока, заяви днес министърът на вътрешните работи Прити Пател, цитирана от Ройтерс.

Две от най-големите британски вериги супермаркети "Теско" (Tesco) и "Сейнсбърис" (Sainsbury's) предупредиха вчера, че до дни може да възникне недостиг на стоки, ако транспортните връзки с континенталната част на Европа не бъдат бързо възстановени.

Британското правителство работи с властите на Франция в търсене на начин границите да бъдат отворени, допълни Пател.

Франция спря влизането на хора и камиони от Великобритания на нейна територия след появата но силно заразен нов щам на коронавируса на острова, затваряйки един от най-важните транспортни коридори в Европа само броени дни преди Коледа, а множество шофьори на камиони се оказаха блокирани в Южна Англия.

Километрични опашки от камиони се оформиха близо до пристанище Дувър, основен пункт за преминаване на стоките, търгувани между Великобритания и континента.

"Непрекъснато разговаряме с колегите от Франция по редица въпроси. Тази дейност е в ход през последните 24 часа и ще продължим и днес ... ще видим до какво ще стигнем", каза министърът.

Повече от 1500 камиона са блокирани днес в Англия след въвеждането на ограничителните мерки, информира АП. Пател посочи, че 650 камиона чакат на основната магистрала за пристанище Дувър, а други 873 са пренасочени към съседното неизползваемо летище Манстън.

Българският министър на транспорта Росен Желязков заяви на работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов, вчера, че заради спрения от Франция достъп "нашите камиони не могат да напуснат Великобритания". Той е отправил искане към френския министър на транспорта да осигури транзитно преминаване на българските камиони.

"Да бъдеш или да не бъдеш"

Днешните британски издания се спират обстойно на изолацията на Обединеното кралство, след като много държави спряха транспортните връзки с острова заради появата на нов, по-заразен щам на коронавируса.

"Гардиън" коментира, че това наистина е горчива ирония и символично решение - Европа да затръшне вратите си пред британците само дни преди Великобритания така или иначе да се самоизолира завинаги чрез Брекзит.

Ако има бог на отмъщението, пише авторът на "Гардиън", тази нова болест, която застига първо нас, може да бъде възприета като божие наказание. Суеверните може да прибавят и вчерашния звезден знак - най-голямото сближаване на Юпитер и Сатурн от 400 години, което е повторение на появата на Витлеемската звезда.

Естествено, Найджъл Фараж твърди, че французите използват ковид като оръжие и затварят вратите си през финалния етап от преговорите за Брекзит. Това е абсурдно, тъй като засяга еднакво и задръстения Кале, и Дувър. Но злополучното съвпадение на тези беди вече предизвика паническо пазаруване заради страха, че ще бъдат блокирани доставките на пресни плодове и зеленчуци.

Имайки предвид и коледните празници, и неяснотата дали в последния момент ще бъде постигнато споразумение с ЕС, "Таймс" използва Хамлетовия въпрос "Да бъдеш или да не бъдеш", след като министърът на здравеопазването призна, че новият щам на коронавируса е "извън контрол".