Втората по големина верига супермаркети във Великобритания - Сейнсбърис (Sainsbury's), предупреди днес, че до броени дни може да се появи недостиг на стоки в магазините, ако транспортните връзки с континенталната част на Европа не бъдат бързо възстановени, предаде Ройтерс.

Товарните превози през Ламанша са нарушени, след като Франция спря транспортните връзки с Великобритания в опит да ограничи разпространението на нов, по-бързо предаващ се щам на Ковид-19.

"Ако нищо не се промени, през идните дни ще започнем да наблюдаваме недостиг на марули, някои видове салати, карфиол, броколи и цитрусови плодове. Всички те се внасят от континента по това време на годината", предупреди Sainsbury's, компания, основана през 1869 г.

Търговската верига призова правителствата на Великобритания и Франция да намерят взаимно приемливо решение, което да дава приоритет на незабавното пропускане на селскостопанска продукция и други храни през пристанищата.

Ситуацията с шофьорите на камиони, блокирани в момента във Великобритания става катастрофална, коментира говорителят на Френска национална федерация за автомобилен транспорт (FNTR), цитирана от Ройтерс.

"Блокирани са на паркинги за камиони без тоалетни - това се превръща в катастрофа. Никой шофьор вече не иска да доставя до Обединеното кралство, така че доставките на товари дотам ще спрат", каза говорителят Ванеса Ибарлусея.

Какво се случва: безпрецедентна изолация на европейска страна

След като Великобритания съобщи за нов, по-заразен вариант на новия коронавирус, все повече страни засилват ограниченията си за пътуване до и от Великобритания.

Франция забрани всички пътувания от Великобритания за 48 часа от полунощ в неделя, включително на камиони, превозващи стоки през тунела под Ламанша или от пристанището на Дувър на южното крайбрежие на Англия.

Държави като Германия, Италия, Белгия, Ирландия, Турция и Канада спряха полетите към и от Обединеното кралство.

Лидерите на държавите-членки на ЕС ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят координиран отговор във връзка с тези забрани за пътуване. На свой ред премиерът Борис Джонсън ще председателства заседание на правителствения комитет за извънредни ситуации.

Как реагират потърпевши

Шофьорът на камион Рик Майо, който тръгна на път за Испания, но в момента е спрял на автомагистрала в Югоизточна Англия, заяви, че "цялата ситуация е нелепа". "Честно казано, шофьорите на камиони не влизат в контакт с хората, ние сме сами в камиона, ние се самоизолираме за три или четири дни наведнъж", коментира Майо пред BBC Radio 4.

Празен път към тунела под Ламанша в Кале, Северна Франция, след като Париж спря достъпа на британци и британски товари засега за 48 часа

Снимка: AP/БТА

Когато излизам от дома, не виждам никого и не говоря с никого през първите три дни и половина и дори тогава съм с маска и с ръкавици, добави той.

При новата ситуация шофьорите на камиони бяха призовани да не пътуват до пристанищата в Кент, тъй като опашките от превозни средства продължават да растат.

В опит да облекчат задръстванията в окръга, сега са въведени извънредни мерки.

И ако британските превозвачи може да обърнат камионите си и да се приберат у дома, то това не е възможно за чуждестранните. Те са изправени пред поне два дни престой в кабините си, отбелязва Би Би Си.