Целта на предвиденото увеличение на пенсиите у нас е да осигури по-добро качество на живот за бъдещите пенсионери. Това заяви в ефира на Нова тв служебният социален министър Гълъб Донев.

Припомняме, че миналата седмица министърът на финансите Асен Василев оповести, че е заложена актуализация на пенсиите от 1 октомври.

Предложението на служебното правителство е всички възрастни хора в страната да получат увеличение на пенсиите средно с 12,5%. Предвижда се минималната пенсия да бъде увеличена с 13,3%, а социалната - с 14,3 на сто. 

"Минималната пенсия се вдига от 300 лв. на 340 лв.; максималната от 1440 лв. на 1500 лв.; социалната пенсия от 158 лв. на 170 лева", изброи тогава Асен Василев.

"Абсолютно всички български пенсионери са обхванати от увеличението, за да не се случи така че някой със средноосигурителен доход да не получи увеличение. Това е най-справедливият вариант, защото запазва принципите на социалното осигуряване и отчита приноса на всеки от пенсионерите в социално осигурителната система. А приносът се мери с плащаните вноски върху дохода през целия стаж. Това дава възможност да бъдат по-справедливо изчислени пенсиите и да се отчете приносът", обясни Донев. Той добави, че всички пенсии, които ще бъдат отпуснати след датата на влизане в сила ще продължат да се изплащат по този модел.

"Тоест, и бъдещите пенсионери ще получат коефицент за тежест за осигурителния стаж - 1,35%", поясни социалният министър. Според него пари в бюджета за това преизчисление има, ще има и за следващата година. 

"Искаме да бъде изместено вече с над 50% размерът на пенсията да замества дохода от работна заплата. Хоризонтът е малко по-дълъг - от порядъка на 10 години, за да може доходът от пенсия да догонва и да замества по-голяма част от дохода. Искаме пенсионерите да могат да си позволяват много повече плащания и доходът от пенсия да осигурява много по-добро качество на живот на пенсионерите", обясни той.

Що се касае до това на какви условия трябва да отговорят пенсионерите с най-ниски доходи, за да получат допълваща помощ, Гълъб Донев заяви:

"Това, което можем да предоставим (като добавка) на българските пенсионери, е разликата между линията на бедност (369 лева) и това, което получават като пенсия. В България по данни на ЕВРОСТАТ над 54% от хората над 65 години живеят в бедност или риск от бедност", обясни министърът. По думите му такава добавка пенсионерите ще могат да получат с декларация, която трябва да подадат в Агенцията за социално подпомагане. Той уточни, че работещите пенсионери няма да получават тази месечна финансова подкрепа. 

Гълъб Донев вече изрази очакването си линията на бедност догодина да е 411 лева, което автоматично ще повиши размерът и на пенсиите.