Върви се към вариант за повишаване на пенсиите с увеличаване на приноса на осигурителния стаж в пенсионната формула. В момента тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула е 1,2 на сто, идеята е да стане 1.35.

Служебното правителство ще разработи законопроект за актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване, съобщи социалният министър Гълъб Донев пред журналисти след участието му в семинар за промените в Кодекса за социално осигуряване, организиран от КНСБ и фондацията "Фидрих Еберт", предаде БТА. На следващото Народно събрание и управляващи ще бъдат

оставени поне два варианта за пенсиите.

Единият вариант е за преизчисляване на пенсиите със среден осигурителен доход от 2018 или 2019 г., като експертите на НОИ са направили разчети и за двете години. Около три милиарда са необходими за това.

Вторият вариант е с увеличаване на приноса на осигурителния стаж в пенсионната формула, като този вариант ще доведе до една по-добра мотивация на българските граждани да участват в осигуряването, както и ще постигне увеличаване на пенсиите на всички пенсионери, каза Гълъб Донев.

Идеята е коефициентът на година осигурителен стаж в пенсионната формула да стане от 1,2 на 1.35. Този вариант е по-евтин - необходими са 140 милиона лева на месец.

"Това ще "обере" всички неправди и несправедливости, които бяха допуснати след 2015 година, както и ще мотивира младите хора да се осигуряват", каза Гълъб Донев и уточни, че като експерт подкрепя този вариант. Той ще доведе до средно увеличаване на пенсиите със 17 процента.

НОИ, финансовото министерство, МТСП пресмятат всеки от вариантите, като финансовият министър ще предложи възможните варианти за актуализация на бюджета.

За тавана на пенсиите

също се работи по различни варианти. Ще бъде предложен вариант с и без нарастване на максималния осигурителен доход, със запазване на размера на максималната пенсия на 1440 лева или вдигане на тавана на пенсиите с процента, с който ще се вдигнат всички пенсии.

Управителят на НОИ Ивайло Иванов каза, че е допустимо и вдигане на максималния осигурителен доход, подготвят се различни разчети, за да се види колко допълнително ще са приходите, реализирани в бюджета на ДОО, при увеличаване на максималния осигурителен доход. Дадени са варианти и с 3300 лева, и с 3600 лева, но политическото решение предстои. Възможно е и да се вземе друго политическо решение - със сумата, с която са увеличени средно пенсиите, да се увеличи и максималната.

Попитан

кога се предвижда актуализацията на пенсиите,

Гълъб Донев посочи, че законопроектът ще бъде внесен веднага след започването на работа на новото Народно събрание, така че най-разумният вариант е от 1 септември.

В отговор на въпрос дали е водил разговори с политическите партии как те биха приели различните варианти, министър Донев отбеляза, че не е водил такива разговори, вариантите, които се обсъждат, са тези двата, кой ще се избере, зависи от Народното събрание. Той изказва експертното си, а не политическо мнение, че решенията трябва да бъдат такива, които подкрепят справедливостта на системата.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че за КНСБ вариантът с повишаване на приноса на стажа в пенсионната формула винаги е бил основен. Коефициентът беше замразен, това по-скоро е възстановяване на движението му, наваксване на трите години замразяване, каза Димитров. По думите му, увеличението от 17 процента на пенсиите ще интегрира и сегашните 50 лева към тях.

Димитров смята, че това е единственият верен подход. Той припомни позицията на КНСБ, че синдикатът е против преизчисляване на пенсиите, парите за възрастните хора трябва да растат през увеличаване на приноса на осигурителния стаж в пенсионната формула, както и по-смело годишно осъвременяване, което надхвърля минималния процент, който се получава по т.нар. швейцарското правило.

КНСБ иска и минималната пенсия да расте изпреварващо, заедно с една сериозна реформа в социалното подпомагане, така че да не се допусне да има български гражданин с доход под прага на бедността. Според Димитров минималната пенсия може да прескочи прага на бедност още догодина. Той припомни, че пенсията е функция от заплатата и този принцип трябва да бъде спазван.

Пенчо Хубчев от фондацията "Фридрих Еберт" заяви, че пенсиите в България са обидно ниски и трябва да бъдат повишени значително, но това трябва да стане спрямо приноса на всеки човек в пенсионната система. По думите му, решенията на предишното правителство са нанесли много тежък удар на пенсионната система и чрез тях се е загубила мотивацията на младите хора да се осигуряват на реални доходи. Той смята, че възрастните с ниски доходи могат да се подкрепят и чрез системата на социално подпомагане и даде пример с Германия, където се отчитат не само доходите, а наличието на собствено жилище, автомобил и др.

Попитан за сигналите, които са получени при омбудсмана, за достъпа до енергийните помощи, служебният министър Гълъб Донев каза, че нито един от получавалите енергийни помощи до момента няма да бъде лишен, дори обратното - броят на подпомаганите ще нарасне - около 230 хиляди души ще получат енергийно подпомагане. С близо 5,6 на сто ще се увеличи енергийната помощ месечно, а размерът от 50 лева, който се заплаща към пенсиите на пенсионерите, няма да участва в определянето на достъпа до енергийни помощи.