Президентът на Русия Владимир Путин е заявил днес във видеовръзка с италиански бизнесмени, че Италия е ключов партньор за Москва на фона на ескалиращото напрежение между Кремъл и Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По време на онлайн среща, която първоначално трябваше да се проведе през ноември и предизвика критики от италианското правителство, Путин е казал на шефовете на водещи италиански компании, че Русия е надежден доставчик на енергия и Рим е имал възможността да купува газ от "Газпром" на най-ниски цени благодарение на дългосрочни споразумения.

Путин е подчертал, че Италия е третият най-голям партньор на Русия по търговски обем в Европа, предаде италианската агенция АНСА. По време на пандемията ситуацията не е позволила да се реализират нови проекти и инициативи, но Путин е изразил задоволството си от факта, че страните са успели да поддържат високо равнище на икономическо сътрудничество,

По-рано днес правителството в Рим е призовало компаниите да не участват в днешната среща с руския президент, целяща да насърчи бизнес връзките между двете страни, каза високопоставен представител на кабинета, цитиран от Ройтерс. Срещата е частна инициатива и няма връзка с правителството, допълни той.

Западните лидери се подготвят за евентуални руски военни действия срещу Украйна и планират да предпазят Европа от потенциално прекъсване на руските енергийни доставки. Президентът на САЩ Джо Байдън пък каза вчера, че може да наложи лични санкции на Путин, ако Русия нахлуе в Украйна.

В срещата с руския президент участват представители на 16 от най-големите италиански компании, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, а три са отказали участие. Той не пожела да цитира конкретни имена, тъй като "циркулирала невярна информация и някой оказвал натиск върху други".

Видео връзката е била организирана от Италианско-руската търговска камара и Италианско-руската бизнес комисия, председателствана от Марко Тронкети Провера, който е шеф на производителя на гуми "Пирели" (Pirelli).