Руската централна банка (РЦБ) се притече на помощ днес на финансовите пазари и обяви временно прекратяване на изкупуването на чуждестранни валути след значителен спад на борсовите индекси и на курса на рублата, на фона на голямо напрежение около Украйна, предаде Франс прес.

РЦБ спира купуването на чуждестранна валута на вътрешния пазар от 15.00 ч. московско време (16 часа бълг. време), се казва в комюнике на регулатора.

Банката увери, че разполага с достатъчно инструменти, за да предотврати заплахите за финансовата стабилност.

Опасенията от руска инвазия в Украйна и нови санкции срещу Москва оказаха днес силен натиск върху руските пазари.

Продължавайки спада, започнал преди две седмици, водещият индекс на Московската борса RTS (на акциите, които се котират в долари) потъна до -9 на сто днес по обяд, а от началото на годината е изгубил близо 20 на сто. Московският борсов индекс MOEX (в рубли) се понижи до -7 процента днес и с -15 на сто от началото на годината.

Основни губещи са руската технологична група ВК (VK), бивша Мейл.ру (Mail.ru), която разполага със социалната мрежа "ВКонтакте", холдингът АФК "Система", авиокомпания "Аерофлот" и руският газов гигант "Газпром" (въпреки много високите цени на газа, които продължават да се покачват).

Рублата отслабна сутринта и за кратко се разменяше за 79,4 рубли за долар, преди да се възстанови до 79 рубли за долар към 12.30 ч. местно време - за първи път от есента на 2020 година.

Спрямо еврото курсът достигна 90 рубли за едно евро, след които се стабилизира на 89,5 рубли.

От началото на януари рублата е изгубила около 7 процента спрямо долара и 6 процента спрямо еврото, като в края на 2021 година щатската и европейската валута все още се разменяха съответно за 74 и 84 рубли.

Според експерти от "Ренесанс капитал" (Renaissance Capital) рублата може да се срине с 20 процента спрямо долара в случай на военна ескалация.

Борел: САЩ не очакват непосредствено предстоящо руско нападение срещу Украйна

"Нищо от думите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън не предполага опасност от непосредствено предстоящо нападение на Русия в Украйна". Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след днешното заседание на европейските външни министри, в което Блинкън се включи видеоконферентно.

Той съобщи, че на днешния Съвет на ЕС по външни работи е обсъден отговорът, който ще бъде даден по руските искания, свързани с европейската сигурност. Министрите са говорили за противодействието на дезинформацията и за продължаване на дипломатическите усилия за мирен отговор на напрежението около Украйна. "Ако дипломацията се провали, напредваме с подготовката на отговор на възможна руска агресия. Отговорът ще бъде бърз и решителен, и не само от ЕС, а международен", посочи той.

Песков: Струпват се украински войски по границата на Донецк и Луганск

От Кремъл пък обвиниха Съединените щати и НАТО за изострянето на ситуацията около Украйна и предупредиха за опасността от украинска военна операция срещу сепаратистите в Донбас. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи за струпване на украински войски по границата с непризнатите Донецка и Луганска народна република: "Наистина украинските власти концентрират огромно количество сили и средства по линията на съприкосновение със самопровъзгласилите се републики. Наистина характерът на тази концентрация говори за подготовка на настъпателни действия. И наистина в момента има такава заплаха".

По думите на Песков всяка оръжейна доставка вдъхновява "горещите глави" в Киев да започнат военна операция: "Това не може да не ни безпокои. В дадения случай бихме искали, разбира се, в многобройните си заявления страните от НАТО всеки път да призовават Киев даже да не си помисля за възможността от силово решение в Украйна".

Говорителят на Кремъл обвини Вашингтон и Брюксел за увеличаването на напрежението около Украйна. Според него това се дължи на прехвърлянето на допълнителни сили и средства източния фланг на Алианса и на "информационната истерия": "Заявяваме и искаме да обърнем внимание на факта, че ескалацията на напрежението се осъществява чрез информационни действия и конкретни действия, предприети от Съединените американски щати и НАТО", каза Песков пред журналисти. "Имам предвид "информационната истерия", на която сме свидетели, тя е щедро рамкирана с огромно количество невярна информация и просто лъжи", добави той.

Песков припомни, че преди няколко дни в американската преса беше публикувана фалшивата новини, че Русия евакуира дипломатите си от Украйна.

Според него напрежението расте не заради поведението на Русия, а заради това, което правят НАТО и Съединените щати.

"Подобни действия и засилена активност на НАТО в близост до нашите граници не могат да бъдат игнорирани от нашите военни, които носят отговорност за сигурността н страната ни", каза още Песков.

Преди дни САЩ предупредиха, че Русия може да атакува Украйна "по всяко време", като снощи американските власти решиха да евакуират служителите си от посолството в Киев, позовавайки се на "засилените заплахи от руски военни действия".