Въпросът за "Северен поток-2" има и геостратегическа страна, но за да може германският регулатор да даде положително заключение по проекта, той трябва изцяло да съответства на европейското право. Това заяви пред журналисти в Киев министърката на външните работи на Германия Аналена Бербок, цитирана от ТАСС и БТА, които се позоваха на предаване на германската телевизия "Феникс".

"В коалиционното споразумение е написано, че за енергийните проекти в Германия действа европейското право и това, разбира се, се отнася и за "Северен поток-2". В момента в контекста на този проект европейското право не се осъществява напълно, поради което процесът на сертификация е спрян. Едновременно с това разглеждаме геостратегическите връзки", отбеляза Аналена Бербок

"Ако има по-нататъшна ескалация от страна на Русия, ще приемем заедно с нашите партньори съвместни подходящи мерки", допълни министърката.

За пускането на газопровода, компанията "Норд стрийм 2" (Nord Stream 2 AG), оператор на газопроводния проект "Северен поток-2", трябва да получи регистрация като независим газопреносен оператор. На 16 ноември Федералната агенция за регулация на мрежите (Bundesnetzagentur - BNetzA) спря сертификацията поради въпроси от организационно-правен характер. Регулаторът посочи, че процесът ще се възобнови, когато фирмата с централа в швейцарския град Цуг предаде основния капитал на германския сегмент в собственост на германското дъщерно предприятие.

Министърката на външните работи на Германия Аналена Бербок пристигна днес в Киев, а по-късно ще отпътува за Москва, където утре ще разговаря с руския си колега Сергей Лавров.