Търговска група, представляваща Chevron, General Electric и други големи американски корпорации, които правят бизнес в Русия, се обърна към Белия дом с молба да обмисли възможността компаниите да изпълняват ангажиментите си и да изтеглят освободената си продукция, докато се изработват каквито и да е санкции. В същото време големите енергийни компании настояват Конгреса да ограничи обхвата и времевите рамки на санкциите, предаде Ройтерс (Reuters).

Администрацията на Байдън и Конгресът (където е внесен законопроект за налагане на санцкии срещу Русия) трябва да "определят подробностите, в случай че трябва да осъществят заплахата от санкции", каза Джейк Колвин, президент на Националния съвет за външна търговия, пред Ройтерс в понеделник.

"Тези подробности трябва да включват разглеждане на практиката за "безопасни пристанища" (виж в края) или периоди на спиране, за да позволят на компаниите да изпълнят съществуващите договори и задължения, както и започнати хуманитарни мисии и снабдяване със животоспасяващи лекарства, съответстващи на дългогодишната политика на САЩ", каза Колвин.

Енергийните компании също се обърнаха директно към американските законодатели, за да настояват за период на "охлаждане" или "затихване", така че активите им да не бъдат конфискувани, ако не са в състояние да изпълнят бизнес споразуменията в Русия, каза за Ройтерс сътрудник на Конгреса.

Американският петролен институт (American Petroleum Institute - API), най-голямата американска лобистка организация за сондажи за нефт и газ, обсъди възможните санкции срещу Русия с представители на Конгреса. "Санкциите трябва да бъдат възможно най-целенасочени, за да ограничат потенциалната вреда за конкурентоспособността на американските компании", каза говорител на API.

Санкциите за ограничаване (спиране) на износ обикновено се въвеждат поетапно, като се дава време на компаниите да прекратят съществуващия си бизнес или да осигурят пристигане на доставки, каза Уилям Райнш, бивш високопоставен служител на Министерството на търговията на САЩ.

Но в този случай санкциите вероятно ще бъдат наложени внезапно, в разгара на криза, което ще направи периодът на "прекратяване" по-труден за осигуряване, каза той.

В миналото Министерството на финансите на САЩ е предоставяло някои мерки за смекчаване на финансовите санкции, като например предоставяне на лицензи, защитаващи онези, които осигуряват хуманитарна помощ и например личните парични преводи към Афганистан въпреки санкциите срещу управляващите талибани.

Служител на Министерството на финансите на САЩ отказа да коментира подобни мерки по отношение на потенциални санкции срещу Русия, но добави: "Готови сме да донесем сериозни разходи за руската икономика, като същевременно сведем до минимум нежеланото им разпростиране".

Търговията със стоки и услуги на САЩ с Русия възлиза на приблизително 34,9 милиарда долара през 2019 г., според офиса на търговския представител на САЩ.

Петролните компании усетиха последиците от санкциите на САЩ за някои от по-скъпите сондажни операции на Русия в продължение на години, след като Путин нахлу в Крим през 2014 г.

Мерките принудиха Exxon Mobil да напусне руската Арктика и сложи край на сътрудничеството на компанията с руската държавна петролна компания Роснефт, с която подписа сделка за 3,2 милиарда долара през 2011 г. за развитие на региона.

Exxon твърди, че санкциите, които забавиха работата по голямо откритие в Карско море над Арктическия кръг, несправедливо наказаха американски компании, като същевременно позволиха на чуждестранни фирми да работят в страната, една от най-големите производители на петрол в света.

Санкциите от 2014 г. удариха най-лесните цели в руските високотехнологични проекти за проучване на нефт и газ в Арктика и Далечния изток на Русия. 

Новите санкции биха могли да бъдат по-широки, но също така трудни за изпълнение без щети за западните компании, отбелязва Ройтерс.

Една възможна мярка - осигуряване на "безопасно пристанище", може да защити компаниите от правна отговорност за нарушения на санкциите, ако бъдат изпълнени определени условия. Например, демонстриране, че пратка е отишла в санкционираната страна без разрешение, може би от трета страна.