"Лъжата за 128-те милиарда долара - дело на пета колона", пише в заглавие турският проправителствен в. "Йени шафак" по повод твърденията за източване на резервите в чуждестранна валута на турската централна банка, на които вчера отговори президентът Реджеп Тайип Ердоган. БТА обобщи посланията от някои турски медии по темата.

Опозиционни партии и икономисти критикуваха правителството, че сума в размер на 128 милиарда долара от резерва на централната банка е била продадена чрез държавни банки през последните две години с цел да бъде подкрепена турската лира на финансовите пазари. Турският президент отговори на това по време на изказване пред парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) вчера.

По думите на Ердоган "кампанията за 128-те милиарда долара" се води с цел сриване на имиджа на Турция и разклащане на доверието на инвеститорите.

"Желанието им е Турция да стигне до дълбока икономическа криза както през 1994 и 2001 г., а след това да се наложи политическа промяна", каза президентът, цитиран от "Йени шафак". По думите му кръгове, които се стремят да предизвикат подобно бедствие, действат де факто като пета колона, т.е. предател отвътре.

"Нито числото (128 милиарда долара) е правилно, нито придаваният смисъл на това число, нито кампанията, която се води въз основа на това число. Всичко, от начало до край, е невярно, от начало до край е невежество", заяви пред своите съпартийци в парламента вчера Ердоган, цитиран от вестниците.

По повод поставяния въпрос за 128-те милиарда долара, който се превърна в своеобразна опозиционна кампания и тренд в социалните медии, президентът каза, че е налице "открито предателство, нападение, наръгване с нож срещу тази страна и народа", пише "Тюркийе".

"Ние бяхме тези, които увеличиха банковия резерв от 27,5 милиарда долара на 135 милиарда долара", каза той и подчерта, че целта на високия резерв е да се използва, когато има нужда.

"Сметка от 12 хиляди турски лири за всяко домакинство", пише в заглавие по темата в. "Карар", цитирайки изчисленията на икономисти във връзка със сумата, с която, както се твърди, е олекнал резерва на централната банка. Според изчисленията има разлика от две турски лири в курса на долара по времето, когато е извършена продажбата, и сега. Това означава, че липсите са на стойност 250 милиарда долара, изчисляват икономистите. Разбито на домакинство, сметката е по 12 хиляди турски лири на всяко семейство, посочва "Карар".