Турският министър на финансите Лютфи Елван заяви днес, че Турция ще запази режима на свободен валутен обмен въпреки резкия спад на курса на турската лира след уволнението на управителя на турската централна банка, съобщава АФП.

Истанбулската борса спря котировките рано днес, което доведе до общо понижение на индексите в Европа.

"Ние няма да направим никакъв компромис що се отнася до механизма на свободния пазар и ще запазим режима на свободен валутен обмен", посочи Елван в съобщение.

"Ще запазим нашата икономическа политика до постигане на трайно намаляване на равнището на инфлацията", изтъкна още Елван. Той заяви още, че оповестените от правителството икономически реформи ще засилят "нашите структурни основи, както и устойчивостта ни на евентуални шокове".

Турската лира отбеляза спад от над 17 процента спрямо долара рано днес на валутните пазари, обезпокоени от уволнението на управителя на централната банка Наджи Агбал - уважаван бивш министър на финансите.

Турската лира се разменяше при курс до 8,47 лири за долар в ранните часове на днешния ден в Азия на фона на 7,22 лири за долар в края на миналата седмица. Впоследствие лирата възвърна част от стойността си, достигайки курс от 7,8 лири за долар след 06.00 часа по Гринуич.

Агбал бе отстранен от поста късно в петък с изненадващ указ на президента Ердоган, в който не се посочва конкретен мотив. Отстраняването стана два дни след силно повишение от 17 на 19 процента на основния лихвен процент на централната банка - мярка за борба с инфлацията, приветствана от пазарите. Агбал бе на този пост от пет месеца.

Истанбулската фондова борса за кратко прекрати котировките тази сутрин след силен спад на основния индекс, последвал спада на курса на турската лира, предаде АФП.

Котировките са били прекратени за 35 минути и са били възобновени в 07.30 часа по Гринуич (10.30 ч. местно време), след като основният индекс е отбелязал спад от 6,65 процента, в съответствие с механизъм, предвиждащ подобно прекъсване в случай на силни колебания в курсовете на акциите.

Основните индекси на водещите фондови борси в Европа се понижиха в началото на новата седмица. Инвеститорите следят внимателно случващото се в Турция, съобщи Си Ен Би Си.