"Три нови имена в кабинета", пише в заглавие днес турският в. "Миллиет" по повод смяната на министъра на търговията и създаването на две нови министерства в Турция, предаде БТА. Според публикуван тази нощ в турския държавен вестник указ досегашното министерство на труда, социалните грижи и семейството се трансформира в две отделни - на семейството и социалните грижи и на труда и социалната сигурност. Начело на първото от тях ще застане Деря Янък, а второто ще бъде оглавено от Ведат Билгин.

Досегашната министърка на търговията Рухсар Пекджан е освободена, а в креслото й ще седне депутатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) от Истанбул Мехмет Муш.

Публикуваният в държавен вестник указ е подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва вестникът. Със създаването на двете нови министерства броят на министрите в турския кабинет става 17.

Рухсар Пекджан попадна в общественото внимание напоследък с публикациите за сделка през семейната й фирма за продажбата на дезинфектант на свързани с министерството институции. Според твърденията фирмата на Рухсар Пекджан и съпруга й Хасан Пекджан е продала на министерството дезинфекциращ препарат на стойност 9 милиона турски лири (над 920 хиляди евро). Министерството на търговията съобщи в отговор на тези информации, че е купило от фирмата продукти на стойност 507 880 турски лири (52 хиляди евро), чиято стойност е била "доста под пазарната", пише в. "Биргюн".

"Ревизия в кабинета: две нови министерства, три нови имена", обобщава в заглавие промените и в. "Дюня". Вестникът обръща внимание, че от кабинета отпада и досегашната министърка на труда, социалните грижи и семейството Зехра Зюмрют Селчук, след като от това министерство бяха създадени две нови с нови министри начело.

"Дюня" изтъква още, че новият министър на търговията Мехмет Муш е "архитект на икономически пакети" с реформи в законодателството, отнасящо се до икономиката. Муш е бивш заместник-председател на парламентарната група на ПСР, напомня изданието. В парламента е работил в комисията по външни работи, в комисията за планиране и бюджет, в комисията за хармонизиране с ЕС.