Турската централна банка забрани използването на криптовалути за извършване на плащания, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер. Това е постановено в ръководство, публикувано в турския държавен вестник тази нощ, допълва БТА.

Съгласно указанията на банката криптовалутите не може да бъдат използвани нито за преки, нито за непреки плащания.

Решението е мотивирано с евентуалните рискове и възможните загуби при подобни трансакции.

Наблюдаваният бум на турския пазар на криптовалути се засили допълнително напоследък на фона на надеждите на инвеститорите да спечелят от увеличението на стойността й, а също и да се предпазят от високата инфлация. Отслабената турска лира също засили търсенето на криптовалута, отбелязва Ройтерс.

Централната банка обясни, че причината за забраната е, че тези активи "нито са обект на някакви механизми за регулация и надзор, нито на централна регулаторна власт", като същевременно отбелязва и другите рискове.

"Смята се, че употребата им /на криптовалути/ при плащания може да причини невъзстановими загуби на страните по трансакциите поради изброените по-горе фактори и те включват елементи, които може да подкопаят доверието в методите и инструментите, използвани понастоящем при плащанията", мотивира се централната банка на Турция.