"Планът е на финалната права. Както всички други страни, в процеса на преговори с Европейската комисия получихме и официално становище по текущите отворени въпроси. Макар че голяма част от тях бяха ясни за нас, тъй като комуникацията ни със службите на ЕК включваха поне две до четири срещи на седмица и винаги сме били наясно какво все още се очаква." Това написа в личния си Фейсбук профил служебният вицепремиер Атанас Пеканов. 

По някои от отворените въпроси страната ни ще трябва да направи отстъпления, по други обаче ще трябва да отстои правилните за икономиката и енергийната ни сигурност решения, отбелязва Пеканов.

"Пожелавам успех на бъдещето управление и на Кирил Петков новия министър-председател. Ще им трябва търпение, чака ги много работа. Реформирането на страната ни минава през дълъг и труден процес на осъзнаване и признаване на проблемите, целенасочена работа по тях. Няма да стане веднага", написа още вицепремиерът.

"Не трябва да се залъгваме. Пред страната ни има редица дълбоки проблеми. Някои от тях са резултат на предишни управленски грешки, но други се дължат на собственото ни нежелание да адресираме и да работим по проблемите на 21-ви век. Никога не съм бягал от активно участие по теми, които не са популярни. Така например съм доволен, че повдигнах дълго избягваната тема за пълното излизане от въглищата - нещо, което не беше правено в България преди. Говорих множество пъти със заинтересованите страни - особено работещите в региона и техните представители, така че да намерим добър вариант, за да бъдат те спокойни, че няма да бъдат изоставени или излъгани, както често се е случвало. Срещата ми с протестиращите работници и синдикалисти от региона на Стара Загора беше една от най-емоционалните за мен, като човек, който винаги е вярвал, че правата на работещите трябва да се отстояват, а те трябва да се обединяват, за да бъдат по-добре представени и по-силни заедно", пише още Атанас Пеканов.

По-рано днес ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов обясни пред БТВ, че няма опасност България да загуби пари по Плана за възстановяване и развитие.

"Процесът по одобрението му отнема време, след това парите ще бъдат налични в пълния им размер. След като планът бъде финално одобрен от Комисията, той трябва да получи одобрение от Европейския съвет в рамките на месец, след това държавата започва да изпълнява мерките по Плана", добави той. По думите му един път или два пъти годишно държавата може да поиска плащане, като България може да поиска плащане през 2022 г.