Получена е обратна връзка от Европейската комисия по Плана за възстановяване и развитие, която по никакъв начин не ни притеснява и изненадва. Това заяви по време на изслушването си в Народното събрание вицепремиерът Атанас Пеканов в отговор на въпрос на депутата от БСП Драгомир Стойнев относно въпросите, които Брюксел е отправил по отношение на българския План за възстановяване. 

"Нека да не се съсредоточаваме в тази цифра 43. В Плана за възстановяване има 57 проекта и 46 реформи", каза Пеканов. По думите му ЕК има два основни въпроса и отделни технически въпроси по някои от реформите, например "кога ще бъде въведен закон".

Големите два въпроса, касаят сферата енергетика и сферата върховенство на закона, посочи той. 

"Абсолютно невярно, е че има голяма критика към сектор енергетика, напротив в този сектор имаме огромен прогрес", отбеляза Пеканов. Според думите му има някои "червени линии" между правителството и ЕК.

"От Европейската комисия упорстват за още реформи. Една от важните части е реформа в Българският енергиен холдинг", каза той. Пеканов допълни, че един служебен кабинет не може да поеме такава реформа като ангажимент, но преговорите по тази линия продължават.

"Това са преговори и не всичко, което получим от другата страна сме склонни да приемем", добави вицепремиерът.

По отношение на върховенството на закона 

Министерството на правосъдието е предложило механизъм за критиката, която получаваме от години, а именно липсата на отчетност на главния прокурор, каза още Атанас Пеканов. 

"Зададени са механизми как това да се адресира, като тук предстои да се изчисти в технически детайл самият механизъм как да се избира такова лице, което да може да разследва главния прокурор", обясни Пеканов.

На свой ред Драгомир Стойнев припомни, че още преди 5 месеца се е знаело, че това са основните проблеми в Плана.

"Подозрително, е че информация за Плана получаваме от бившия народен представител Мика Зайкова, вместо да има позиция от правителството", отбеляза Стойнев и подкани Атанас Пеканов да сподели, какви конкретно са тези "червени линии", за които правителството отказва да отстъпи. 

В отговор Пеканов припомни, че още в края на август е потърсил мнението на народните избраници за това как да бъдат решени тези въпроси.

"Реформа на БЕХ, която да адресира проблема с крос субсидирането вътре в Холдинга, което се вижда като проблематично от страна на ЕК. Нашата позиция за момента, е че ние не можем да предложим такава. В сферата на върховенството на закона трябва да се засили контролът и да се създадат възможности да се разследва главният прокурор, особено при липса на повдигане на разследване", заяви Атанас Пеканов.