Нашата ревизирана версия на Плана за възстановяване и устойчивост е много по-амбициозна и по-добра от предшестващите я. Това заяви по време на изслушването си в Народното събрание вицепремиерът Атанас Пеканов относно Плана за възстановяване и устойчивост, промените, направени от служебния кабинет в него, и готовността за внасяне в Европейската комисия. Изслушването му беше инициирано от "Изправи се БГ!Ние идваме!".

Освен него пред депутатите застават днес и служебният премиер Стефан Янев министърът на икономиката Кирил Петков.

"В Плана са заложени 57 инвестиционни проекта и 43 реформи, като сме надградили с 11 нови инвестиционни проекта и 7 нови реформи. Променили сме част от проектите, в които сме намерили проблеми. Силно вярвам, че това е една версия с много по-високо ниво на амбиция", каза Пеканов. Той подчерта, че Планът ще отключи в следващите 7 години за България 12,6 млрд. лева, като освен това се очаква да бъдат отключени поне още 8 млрд. лева частни инвестиции.

 "Ако тези пари бъдат използвани правилно, те ще повишат потенциала на икономиката ни. За това обаче се изисква приемственост и воля тези проекти и реформи да се случат през следващите години", смята Пеканов. 

След промените, които служебния кабинет е направил по Плана Пеканов очерта като най-важни тези в сферите образование и здравеопазване, както и тези в енергетиката.

"За европейските институции "зеленият" преход е изключителен приоритет и ние не можем да си затваряме очите за проблемите в енергетиката", категоричен бе Пеканов. 

"Няма да крия, че има отворени въпроси, за които обаче не е редно един служебен кабинет в последните си дни да вземе решения", каза още Пеканов. Той даде за пример бъдещето на въглищните региони и централи.

"Това е много труден въпрос. Трябва да търсим решения, така че да осигурим и бъдещето на хората във въглищните региони", заяви вицепремиерът.

Втората тема, която остава отворена касае върховенството на закона, посочи още той.

"Получаваме критики от европейските институции по тази тема. Тук се очаква от нас амбициозна реформа, която да бъде взета като решение в тази сграда", каза Пеканов.

По негово мнение, че следващото редовно българско правителство трябва да работи и по активиране на заемната част по плана за въстановяване и устойчивост.